Engel nechtěl Dakar vzdát, ale do cíle jej nedotáhli ani koně

15. leden 2016

Ani s pomocí místních obyvatel nedokázal motocyklista Milan Engel vyřešit technické problémy, které jej potkaly ve středu na Rallye Dakar. Zadřený motor jeho KTM znamenal konec, při druhém startu na slavné soutěži proto nevylepší loňské 30. místo.

Čtyřiadvacetiletý jezdec k tomu ale měl dobře našlápnuto. Po deváté etapě držel 33. pozici a ve středu předtím, než mu selhala technika, se mu dařilo a pohyboval se na mezičasech v elitní dvacítce. Kdyby dojel do cíle, posunul by se výše.

Čtěte také

„Maratonská etapa se mi hodně povedla, jelo se mi dobře a necítil jsem únavu. Bylo to navigačně náročné, jeli jsme v dunách a docela mi to vyhovovalo. Dojížděl jsem známá jména, o kterých jsem věděl, že dobře navigují, tak jsem se jich chytil,“ vylíčil Engel na sociální síti. „Nebýt motoru, postoupil bych hodně dopředu. Na poslední tankovačce jsem byl sedmnáctý. Mrzí to,“ litoval rodák z Jablonce nad Nisou.

Zadřený motor

Jeho motocykl se zastavil pouhých dvacet kilometrů před cílem etapy. „Proč se to drblo, nevím, asi přehřátím. Jel jsem z kopce a zadřelo se to,“ řekl Engel. Snažil se pak přesvědčit kolem projíždějící soupeře, aby jej vzali na lano a popotáhli. Nikdo ale nechtěl.

Musel proto počkat několik hodin na týmového kolegu Jana Veselého, ani ten mu však nedokázal pomoct. I když se snažil. „Zůstal jsem stát uprostřed dun, takže to bylo hodně těžké. Zkoušeli jsme to táhnout, ale po pár metrech nám praskla kurta. Vzdali jsme to a Honza jel dál,“ uvedl člen týmu Moto Racing Group.

Půjčený kůň

Ani poté ale snahu o dokončení etapy nechtěl vzdát. „Od místních lidí jsem si půjčil koně a nejdřív jsme to zapřáhli za jednoho, který to jakžtakž po rovině dával. Do velkých dun jsme zapřáhli dva a dostal jsem se o šest kilometrů blíže k cíli. Dokonce jsem trefil i jeden kontrolní bod,“ poznamenal Engel. Po setmění však snažení vzdal a oznámil pořadatelům, že v rallye končí.

Čtěte také

Noc však ještě musel strávit v dunách a přímo na trati. „Dostal jsem stan, deku, což bylo celkem dobré. Jen byla velká zima,“ řekl Engel. Ráno jej pořadatelé vrtulníkem přepravili do cíle etapy a následně se autobusem dostal do bivaku v San Juanu. „Teď už můžu jen odpočívat a koukat na všechno z dálky,“ dodal.

autor: jař
Spustit audio