Klymčiw se zlomenou nohou na Dakaru skončil, nejede ani Lhotský

12. leden 2016

Motocyklový jezdec Ondřej Klymčiw měl v 9. etapě Rallye Dakar pád, při kterém si zlomil nohu. Podle dostupných informací byl transportován vrtulníkem do nemocnice v Córdobě, kde se podrobí operaci.

Klymčiw letos v Jižní Americe startoval s tovární podporou Husqvarny a před startem dnešní etapy mu patřilo 25. místo. Před rokem při své premiéře ve slavné soutěži skončil dvacátý.

Končí i Lhotský

Na Rallye Dakar dnes skončil i další motorkář Rudolf Lhotský, který nebyl schopen pokračovat kvůli dehydrataci. Organizátoři ho museli přepravit z trati zpět do bivaku. „Po krátkém ošetření v medical centru, kde byl na kapačkách, se připojil k týmu. Fyzicky i psychicky je zcela vyčerpán, ale v pořádku,“ uvedli zástupci jeho týmu Bart Racing na sociální síti.

V předešlých etapách skončila rallye pro posádku kamiónu Iveco vedenou Alešem Lopraisem a Josefa Macháčka s buggynou Optimus.

Rudolf Lhotský na Rallye Dakar skončil kvůli dehydrataci

Čtěte také

Devátou etapu se startem a cílem v Belénu vyhrál mezi motocyklisty průběžný lídr Toby Price z Austrálie. Pořadatelé zastavili jezdce kvůli spalujícímu vedru po druhém kontrolním bodu, měřenou trasu jim tím zkrátili zhruba o sto kilometrů na 179. „I v bivaku panují vysoké teploty. Je zde 40 stupňů ve stínu. Písek má teplotu 70 stupňů stejně jako všechny kovové a plastové věci," popsal Barth Racing podmínky v Belénu. David Pabiška a Milan Engel po deváté etapě figurují na 33. a 34. místě.

Sainz v čele

Nového lídra má kategorie automobilů, kde se do čela dostal Španěl Carlos Sainz s peugeotem. Dosud vedoucí Stéphane Peterhansel z Francie nabral na rovněž zkráceném testu na týmového kolegu více než devítiminutovou ztrátu. Celkově za vítězem rallye z roku 2010 zaostává o sedm minut, navíc nad ním visí hrozba mnohahodinové penalizace nebo dokonce diskvalifikace. Konkurenční tým Mini totiž jedenáctinásobného vítěze obvinil, že v osmé etapě porušil předpisy tím, že doplnil palivo mimo vyhrazenou zónu. Případem se zabývá ředitelství závodu.

Marton Prokop na Rallye pokračuje na 15. průběžném místě

Patnáctým časem si nejlepší výsledek v tomto ročníku připsal Miroslav Zapletal. Vůbec poprvé porazil i Martina Prokopa (18.) a posunul se na 18. místo. Oba Češi získali skalp Sébastiena Loeba z Francie, který po pondělních problémech a nehodě znovu několikrát uvízl v písku a nabral další ztrátu. Prokop si podle neoficiálních výsledků polepšil na 15. pozici a je už jen dvě místa a necelou hodinu za Loebem.

Čtěte také

V kategorii kamionů potvrdil celkové vedení etapovým vítězstvím Nizozemec Gerard De Rooy. Sedmé místo obsadil Tomáš Vrátný před další tatrou Jaroslava Valtra. Doposud nejlepší Čech v závodě kamionů Martin Macík mladší s liazem ztratil přes hodinu a v průběžném pořadí jej předstihl Valtr.

autor: ČTK
Spustit audio