Macháček vzdal Dakar zbytečně

12. leden 2016

Konec Josefa Macháčka a jeho buginy na Rallye Dakar v Jižní Americe byl ukvapeným krokem. Pětinásobný vítěz slavné pouštní soutěže na čtyřkolce teď jede po ose závodu už jen jako divák. A v hlavě se mu pořád dokola honí jeho špatné rozhodnutí.

J. M.: V etapě kolem solného jezera se nám rozpadla spojka, což jsme tam v ten daný moment nevěděli a přičítali jsme to hřídeli mezi převodovkou a motorem, což je závada teoreticky neopravitelná. Proto jsem udělal takové špatné rozhodnutí, že jsem ze závodu odstoupil a nechal jsem se dotáhnout do bivaku. Tady jsme to rozdělali a zjistili jsme, že ta závada byla opravitelná za tři hodiny. Náhradní díly jsme měli a bugina je v naprosto skvělém stavu, připravená k další jízdě.

Stejně takto jste se nechal dotáhnout do bivaku se čtyřkolkou do volného dne a nakonec jste toho litoval, protože jste mohl mít šesté vítězství.

J. M.: Je to naprosto stejné. Přičítám to tomu, že tento rok dělám plno špatných rozhodnutí, tohle bylo jedno z nich. Poměrně brzy jsem kapituloval.

Jaký byl pro vás tento ročník Dakaru? Chystáte se po dalším neúspěchu v bugině zase přesedlat na čtyřkolku?

J. M.: Martin Plechatý je perfektní navigátor a myslím, že kdybych náhodou ještě někdy odstartoval s buginou, tak už nikdy tak dobrého navigátora neseženu, protože Martin byl pokaždé precizně připravený a na každé odbočce, kterou jsme jenom malinko hůř projeli, tak už se rozčiloval, že ho neposlouchám. Možná mě to nakopne a ještě jednou pojedu buginou.

Ještě se zeptám na váš tip, kde bude příští ročník Rallye Dakar?

J. M.: Co se týče příštího Dakaru, myslím, že bude zase tady, protože oni prostě jinou možnost nemají. Ale pořadatelé Dakaru už mnohokrát překvapili a vymysleli něco takového, že i novináři, jezdci, doprovody a všichni na světě byli překvapení, co dokázali vymyslet.

autor: jař
Spustit audio