Rozhovor: Martin Kolomý chce tentokrát na bednu

5. prosinec 2015

Rallye Dakar 2016 bude plná změn. Na její lednové jihoamerické trase bude mimo jiné poprvé chybět Chile a poušť Atacama. Co se ale nemění, Radiožurnál bude opět díky reportérovi Janu Říhovi v konvoji nejtěžší rallye světa. A sledovat bude i nejrychlejšího českého pilota za volantem tatrovky Martina Kolomého, který touží získat sošku pouštního kočovníka za jedno z prvních tří míst ve třídě kamiónů. A pomoci mu k tomu má opět zelený talisman, který při posledním ročníku zůstal při odjezdu omylem doma.

M.K.: Zubatá žába pro Dakar 2016 už je, a je dokonce už naložená, aby nezůstala doma, takže je to všechno připravené.

Vy jste měl zubatou žábu na kamiónu i v minulých ročnících. Bude součástí kamiónu i na Rallye Dakar 2016 také jinde než za sklem tatrovky?

M.K.: Určitě bude, kluci z týmu už dostali polepy. Na Dakar určitě pojedou i naše loga.

Jiná trasa – Peru i Chile na poslední chvíli oznámili, že se nezúčastní jako pořadatelské země, takže pro Dakar 2016 jenom Argentina a Bolívie. Pro vás kamióňáky asi trošku kličkování. Máte z toho strach?

M.K.: Když je hodně kamení, tak je to taková gumařská záležitost. Takže záleží na tom, kdo jak jede čistou stopu, protože kdo nejede čistou stopu, dělá hodně defektů.

Martin Kolomý se zubatou žábou

Máte týmového kolegu Jaroslava Valtra, který už na Dakaru byl a vrací se teď nově s tatrou, bude vám krýt záda? Budete moct jet trochu jinak?

M.K.: Pojedu o hodně ostřeji. Není to o krytí zad, je to týmový parťák a uvidíme, jak si kdo rozjede závod. Teprve potom to bude o krytí zad, protože jak se přehoupne druhá polovina závodu, podle toho se rozhodneme, jak budeme pokračovat dál a jaká bude strategie týmu.

Chápu to dobře, že nejste jednička týmu i přes ty výsledky kvality, které nezpochybnitelně máte?

M.K.: Dakar je maratónská soutěž, za první zatáčkou může jednička týmu skončit, stejně tak dvojka.

Vaše cíle pro Rallye Dakar 2016? My je potom porovnáme s tou realitou.

M.K.: Určitě bych si chtěl dovést toho beduína (cenu za jedno z prvních tří míst na Rallye Dakar), budu na to tlačit. I když přijedu v první desítce, bude to nádherné, protože konkurence je obrovská. Ale určitě chci beduína, ať si splním dětský sen.

autor: jař
Spustit audio