Rozhovor: Martin Prokop měl na Rallye Dakar druhou nehodu. Šel s autem na bok

9. leden 2016

Nešťastná byla pro české barvy šestá etapa Rallye Dakar v Bolívii. Kvůli poruše převodovky musel se svou buginou ze soutěže odstoupit Josef Macháček. Martin Prokop k tomu neměl daleko, protože podruhé v tomto ročníku havaroval. Naštěstí opět v malé rychlosti.

M. P.: Před úzkým mostem jsem byl trošku delší na brzdy, ale nic dramatického. Rozhodl jsem se, že to tam zvrhnu. Najednou jsem zjistil, že to asi nevyjde, ale pořád jsem bojoval, jedno kolo mi spadlo z mostu a v tu chvíli se auto začalo nahýbat. Ještě jsem chtěl zkusit hodit z mostu celé auto, aby nespadlo na bok, ale bohužel se převrátilo, zůstalo ležet na boku. Ale dostat ho na kola není jednoduché.

Jak jste se z té situace dostali, pomohl vám někdo?

M. P.: Byli tam dva vojáci, zkoušeli jsme to, ale to nešlo. Potom přišli ještě další a také nějací lidé, ale moc se jim dělat nechtělo, takže to třikrát zkusili a potom šli od toho, a radši si dělali fotky. Bylo jasné, že musíme někoho zastavit, takže jsme zase vyndali lano a já stál u cesty. Naštěstí hodně rychle přijela toyota od nás z týmu, skočili do řeky, zapřáhl jsem jim lano a v podstatě během vteřiny to zase bylo na kolech a jelo se dál.

Bolívie je trochu facka, protože jezdíte až do téměř pěti tisíc metrů nad mořem. Je to znát?

M. P.: Musím říct, že ano, hodně to bylo znát včera v půlce erzety, kde to bylo čtyři a půl tisíce metrů, tam to vypadalo na velikou bouřku, byly blesky, viděli jsme to už hodinu a říkali si, že to bude průšvih. Jenže jsme nečekali, že místo deště přijde sníh. Takže jsme jeli ve sněhu, zamlžilo se nám okno, museli jsme zastavit, ztratili jsme tam pár minut a večer po příjezdu, jak se tělo uvolnilo, na mě dolehla vysokohorská nemoc. Nebylo to nic příjemného. To samé dneska ráno. Opravdu je to cítit, hodně lidí je tady malátných a dělá to s nimi psí kusy.

autor: jař
Spustit audio