Rozhovor: Pabiška jede divný Dakar

14. leden 2016

Osmkrát sedl na motorku na Rallye Dakar a osmkrát dojel do cíle. Unikátní statistikou se může pochlubit David Pabiška, který se na letošním ročníku po deseti etapách propracoval do třetí desítky průběžného pořadí. Aktuální dakarský ročník se mu ale moc nelíbí.

Máte za sebou dvě extrémně těžké etapy. Začal už ten pravý Dakar?

D. P.: Ano. Já jsem opravdu mlel z posledního. Tohle mělo být na začátku, aby se udělal trochu klid ve výsledkové listině. Dakar je letos prostě divný.

Vraťte se ještě do těch písků okolo Fiambaly v deváté a desáté etapě. Co jste tam prožili?

D. P.: Problém byl to, že moje motorka s obsahem 450 ccm je na to prostě slabá. Takže my jsme jeli do kopce 10 minut na plný plyn. Už bouchaly chladiče, nestačilo se to ochlazovat. V tu chvíli je potřeba ulevit tomu stroji.

Míjel jste Ondřeje Klymčiwa, který měl těžký pád. Viděl jste, jak ho ošetřovali?

D. P.: Asi pravděpodobně vím, proč spadl. Byly tam hrozné pasti, strže dolů do řečišť, bylo to poměrně vysoké. Ale já samozřejmě vůbec nevím, co se stalo. Jenom jsem projížděl kolem a v jednu chvíli se mi rozezvučel alarm, který mě upozorňoval, že se tam někde stala nehoda, což je standardní záležitost, když někde stojí motorka nebo auto. Určitě mu přeju brzké uzdravení a myslím, že tady svoje místo má.

Máte zraněný prst. Co se stalo?

D. P.: Projížděl jsem kolem takového křovíčka, které neuhnulo a zvedlo mi kryt páček, tak mi do toho prstu švihla větev. A zrovna do toho prostředníčku, který potřebujete při brzdění. Mám to, jako když se praštím kladivem.

autor: jař
Spustit audio