3. etapa: Nadmořská výška prověřila kondici závodníků. Kolomý celkově druhý.

5. leden 2017

Ve třetí etapě čekal závodníky první opravdový terénní test. Trasa pomalu směřovala k bolivijským hranicím a narůstala nadmořská výška. Do cíle etapy, města San Salvador De Jujuy ležící ve výšce téměř 1 300 metrů nad mořem, dojel nejrychleji Španěl Barreda se solidním náskokem před soupeři. Francouz Peterhansel si dojel pro první etapové vítězství v kategorii aut, zatímco favorit Al-Attiyah prožil smolnou část závodu. Solidně si i třetí den závodu vede s Tatrou Čech Kolomý, který je v celkovém pořadí druhý.

Motorky

S těžkým terénem i stoupající nadmořskou výškou si nejlépe poradil Španěl Barreda, který získával na soupeře solidní náskok a v cíli etapy byl první s více než 12 minutovým náskokem. Včerejší etapový vítěz Australan Price v etapě ztrácel a v cíli byl až devátý. Výborně zajel těžkým terénem Brit Sunderland, který skončil za Barredou a i v celkovém pořadí je druhý. Francouz Renet jede dakarskou soutěž teprve podruhé a skončil na třetím místě. Celkové třetí místo ale po 3. etapě patří zkušenému jezdci, Portugalci Goncalvesovi, který byl v cíli pátý.

Čtěte také

Čtyřkolky

Argentinec Gonzalez zajel skvělý závod a dojel si do cíle pro své první etapové vítězství. V celkovém pořadí mu náleží druhá příčka, pouze s pětiminutovou ztrátou na celkově prvního Chilana Casaleho. Hezký dárek k šedesátým narozeninám si nadělil Čech Macháček, který byl v cíli třetí.

Hezký dárek k narozeninám si nadělil Čech Macháček, do cíle v kategorii čtyřkolek zajel ve třetím nejrychlejším čase.

Auta

Smolný závod zažil po prvním závodě první Katařan Al-Attiyah, který havaroval se svou Toyotou a v cíli etapy byl až 31. Tak veliká ztráta se mu bude hodně stahovat a už teď je jasné, že dakarské celkové vítězství neobhájí.

Smolnou etapu zažil favorit v kategorii aut, Katařan Al_Attiyah.

Naopak skvěle zajel 780 km dlouhou trať s 364 km měřeným úsekem Francouz Peterhansel v Peugeotu. Jeho týmový kolega Španěl Sainz byl v cíli jen těsně druhý, se ztrátou pouhých dvou minut za Peterhanselem. I na třetím místě skončili týmový kolega, Francouz Loeb.

Kamiony

Třetí etapu vyhrál Rus Nikolaev, druhý Čech Kolomý nakonec kvůli tří minutové penalizaci skončil až těsně za Rusem. Třetí byl v cíli Argentinec Villagra.

Martin Kolomý skončil na druhém místě, kam ho z prvního místa posunula tří minutová penazlizace.

Češi ve třetí etapě

Martin Prokop po včerejších technických problémech dojel do cíle na 21. místě.

Martin Kolomý vyhrál prolog, teď byl druhý ve třetí etapě, a když se to všechno dá dohromady, bylo by z toho celkové vítězství. Časově to skutečně vychází, jenže u Kolomého se po závodě objevila 3minutová penalizace, která ho odhodila na druhé místo za vítěze třetí etapy Eduarda Nikolajeva. Druhou nejlepší mezi Čechy v kamionech byla druhá Tatra Aleše Lopraise na 15. místě. Loprais měl ovšem technické problémy a na trati ztratil 30 minut.

Josef Macháček byl ve třetí etapě ve své kůži. I když byla velmi náročná, dokončil ji na 3. místě a průběžně je aktuálně šestý. Naopak Tomáš Kubiena, doteď nejlepší český jezdec, dokončil třetí etapu až na 15. příčce. Celkově je teď až 11.

Motorkář Milan Engel vylepšoval, co v prvních dvou etapách zkazil. A vyšlo mu to, stal se mezi motorkáři nejlepším Čechem na 24. místě. „Dařilo se mi, trať byla krásná, vyhovovala mi. Nasadil jsem si svůj rytmus.“ Jenom o místo za ním do cíle dorazil další Čech Ondřej Klymčiw. Ten v etapě upadl na kroupách a uhodil se do hlavy, je v pořádku a těší se na další, snad jednodušší etapu.

Podrobné výsledky najdete zde.

autoři: Dakar.com , min
Spustit audio