8. etapa: Sesuv půdy, zkrácená etapa a dlouhé objízdné trasy

11. leden 2017

Dakar opustil vysoké nadmořské výšky a pozvolna klesá zpět do Argentiny, do města Salta. Nicméně ani osmá etapa se neobešla bez dešťů. A závodníky asi 200 kilometrů před cílem uvěznil na trati sesuv půdy.

Kamiony absolvovaly v další maratonské etapě jen 174 měřených kilometrů z původně plánovaných 492. Podstatná část trasy byla po dešti nesjízdná. Zbytek etapy absolvovaly posádky po objízdné trase, ale ani tam se účastníkům nevyhnuly problémy, protože na cestě z Bolívie do Argentiny uvízli v koloně kvůli zřícené skále na jediné spojovací silnici. "Utrhl se tu kus skály, stojíme a vyhrožují, že to může trvat několik hodin možná i dní. Máme alternativu vrátit se zpátky do Bolívie, ale to je zajížďka asi 750 kilometrů. Řešíme, jak se dostat do bivaku,“ řekl na facebooku šéfkonstruktér týmu Buggyra David Vršecký.

Pro lehčí motorky, čtyřkolky i auta existovala objízdná trasa, díky které se do bivaku v Saltě dostali bez problémů, ovšem až kolem půlnoci.

Motorky

Joan Barreda Bort vyhrál osmou etapu, masáž si zasloužil

Barreda Bort vyhrál osmou zkrácenou etapu, jenže aby byl první i v cíli v Buenos Aires, musel by se stát zázrak. Na prvním průběžném místě je teď Sam Suderland, a Barreda na něj ztrácí hodinu a deset minut, je desátý. Na durhou stranu teď nemá co ztratit a třeba ještě soupeře překvapí, jako třeba tímto etapovým vítězstvím.

Čtyřkolky

V kategorii quadů se na první místo letos konečně dostal Igancio Casale. Měl skoro šestiminutový náskok na lídra tabulky Rusa Karyakina a vylepšil si tak pozici v poli závodníků, zatím je třetí. Na druhém místě je Francouz Dutrie. Velká smůla potkala Simona Vitseho, druhý muž průběžného pořadí měl nehodu a jeho čtyřkolka po ní byla nepojízdná. Francouz musel z Dakaru odstoupit.

Auta

Sébastien Loeb ukořistil etapové vítězství týmovému kolegovi Peterhanselovi a navíc se mu jako prvnímu v kategorii aut letos podařilo vyhrát potřetí. Navíc si s Peterhanselem prostřídali pozice na čele tabulky, Loeb je nyní první a oba mají docela velký náskok na ostatní závodníky v poli. Mezi nimi je jedna minuta, třetí Despres na ně ztrácí už ale 17 minut.

Sébstien Loeb lídrem kategorie aut

Kamiony

Holanďan Van Den Brink uzmul svoje druhé letošní etapové vítězství, ale jenom o 17 sekund před druhým Argentincem Villagrou. V celkové klasifikaci je na prvním místě Dmitry Sotnikov. Bezmála dvouhodinové ztráty nabrali v etapě ruští piloti kamazů Ajrat Mardějev a Anton Šibalov i Nizozemec Hans Stacey (MAN).

Češi v osmé etapě

Martin Macík s kamionem Liaz obsadil osmé místo v osmé etapě Rallye Dakar a při návratu konvoje účastníků do Argentiny vybojoval nejlepší umístění mezi českými piloty. Na výrazně zkrácené rychlostní zkoušce na trase z bolivijského Uyuni do Salty byl zhruba o šest a půl minuty pomalejší než vítězný Nizozemec Martin van den Brink. Ten si s vozem Renault českého týmu MKR Technology a mechanikem Danielem Kozlovským připsal druhé letošní prvenství. Aleš Loprais zajel mezi kamiony dvanáctý čas, Martin Kolomý s další tatrou patnáctý. To mu stačilo na návrat do elitní desítky na deváté místo. Loprais je nyní jedenáctý za Mardějevem, až za ním jsou Šibalov se Staceym, Macík zůstal patnáctý.

Martin Macík s posádkou dojeli do cíle na hezkém osmém místě. Některé etapa vyčerpala

V kategorii automobilů Martin Prokop dosáhl jedenáctým místem na letošní maximum a celkově je nadále čtrnáctý.

Ondřej Klymčiw zajel 17. čas a v průběžném pořadí je stále na 19. místě. Druhým nejlepším motorkářem byl Milan Engel na 37. místě. Zdeněk Tůma na čtyřkolce si připsal 14. čas v etapě, stejná pozice mu patří i celkově.

15977596_1819781421635487_1805388641781315839_n.jpg
autoři: ČTK , Dakar.com , Dominika Kvapilová
Spustit audio