Motorkář Kvapil se zranil a na Dakaru končí

4. leden 2017

Ve druhé etapě Rallye Dakar skončil první český závodník. Motorkář Lukáš Kvapil, který byl v dakarském konvoji nováčkem, měl nepříjemný pád. Poranil si při něm rameno a nos a ze závodu odstoupil. Dakarský reportér Jan Říha zastihl českého závodníka ve chvíli, kdy ho za tmy do bivaku přivezla sanitka.

Máte zavedenou hadičku do ruky a zafixované rameno i nos, co se stalo?

Asi na 60. kilometru jsem byl první u nehody motorkáře, tak jsem mu začal poskytovat první pomoc. Potřeboval vodu, protože to bylo v tom největším horku, bylo 45 stupňů. Vzal jsem svoji bundu a vodu a dával ho dohromady. Spolupracoval jsem potom i se záchranáři tím, že jsem zastavoval kolemjedoucí vozidla.

Podle mezičasů jste tam ale zůstal docela dlouho.

Asi po třech hodinách jsem jim říkal, že je mi hrozně špatně. Byl jsem bez vody, protože jsem všechnu dal tomu závodníkovi. Tak jsem vodu dostal od nich a vyrazil jsem. A asi v 40kilometrové rychlosti se mi propadlo přední kolo do díry od aut, od náklaďáků, od těch všech co mě kvůli tomu předjely. Poslalo mě to k zemi a hned jsem věděl, že je to špatné. Mám něco s ramenem a zlomený nos. Doufám, že to nebude nic vážného, abych vypadal dobře. A bolí mě hlava. Myslím, že mám i otřes mozku.

Vy jste měl jet už loňský Dakar, ale zranil jste se. Jak to vnímáte i z tohoto pohledu?

Neberu to jako zakletý závod. Je to normální, zranění k tomu patří, zvlášť na takovéto úrovni. Moc se těším, až se dám dohromady a uvidím, jestli se k tomu vrátím, a jestli budu mít další šanci postavit se na start.

autor: jař
Spustit audio