Motorkáři Vlčkovi zachránil Dakar Martin Prokop

10. leden 2017

Rallye Dakar dělají nováčci. Ve startovním poli letošního ročníku jich najdete čtvrtinu. Je mezi nimi i Petr Vlček, týmový kolega Ondřeje Klymčiwa. Motorkář, kterého před tímto dakarským ročníkem nikdo z fanoušků neznal. Nežije totiž u nás a se závoděním v terénu začal celkem nedávno. Dakarský reportér Jan Říha se Petra Vlčka nejdřív zeptal na jeho motorkářské začátky.

V 15 letech jsem měl simsona, tím to začalo. Potom čezetu, tuningové motorky. Ve 36 letech jsem si koupil krosku a jezdil jsem offroad. Nejezdím v terénu dlouho. Teď jedu první Dakar a je mi 41.

Jak vznikl váš dakarský sen?

V roce 2015 jsem se jel podívat za Ondrou Klymčiwem na Dakar, když on jel poprvé. Pořád jsem to sledoval, od mala jsem pozoroval Dakar a měl jsem to v hlavě. Volal jsem Ondrovi v únoru, jestli by nebylo možné, to zkusit. A on mi řekl, ať s ním jedu potrénovat do Řecka, a že uvidíme, jestli na to mám.

Z vašeho přízvuku je znát, že nežijete v Čechách.

Od 21 let žiju ve Spojených státech. U jména mám českou vlaječku, protože mám české občanství.

Váš nejhorší moment přišel v páté etapě, kdy jste skončil na zemi. Musel vám pomáhat Martin Prokop. Jaký to byl dakarský příběh?

Martin mi zachránil Dakar, protože jsem se rozbil asi kilometr před cílem. Motorku jsem protlačil cílem, tam mi sešili loket, asi čtyři stehy. Zrovna dorazil Martin, tak jsem řekl doktorovi, ať to rychle dodělá a běžel jsem za ním, jestli by mě dotáhl, abych nebyl diskvalifikovaný. On mi řekl, že mě potáhne tak dlouho, dokud mu nevyprší čas, aby nedostal penalizaci. Bylo to 75 kilometrů a měl na to 75 minut. Jeli jsme asi 90 km/h v blátě. Potom na silnici bylo hodně mokro a před námi zazmatkoval čtyřkolkář. Martin musel trochu bokem, a jak se propnulo lano, cuklo mi to za stupačku a na mokru uklouzlo.

Vy jste měl čerstvě zašitý loket. Spadl jste aspoň na druhou stranu?

Spad jsem na záda jako v MotoGP a doje jsem do příkopu. Nebylo to nic.

autor: jař
Spustit audio