Pabiška spal měsíc před Dakarem ve vysokohorském stanu. Trénoval na Bolívii

1. leden 2017

Motorkář David Pabiška odstartuje 2. ledna do své desáté dakarské rallye. Přesto se rozhodl výrazně změnit náročnou přípravu na slavnou vytrvalostní soutěž. Trávil noci ve stanu s omezenou kapacitou kyslíku. 39. ročník Rallye Dakar totiž bude extrémně náročný kvůli bolivijské pětidenní části závodu ve výškách mezi třemi a pěti tisíci metry nad mořem.

„Příprava v hypoxickém stanu je ideální záležitost. Mám za sebou měsíc. Zkoušel jsem to celý prosinec. Spát v něm je náročné, moc se nevyspíte. Je to jako spaní ve 3000 metrech nad mořem. Ale vyplatí se to a doufám, že na Dakaru neucítím, že jsem tak vysoko.“ David Pabiška totiž patří k jezdcům, kteří při prvních ročnících Rallye Dakar v Bolívii trpěli vysokohorskými nevolnostmi. I proto pro nadcházející ročník s nejdelší bolivijskou částí v historii závodu překopal fyzickou přípravu.

Čtěte také

„Udělal jsem velké změny. Hodně mi to pomohlo. Mám méně tuku, cítím se velmi dobře na motorce. Pokud k tomu bude ještě trochu štěstí, budu spokojený.“ Bez kvalitní přípravy a štěstí to na Rallye Dakar prostě nejde. David Pabiška se o tom přesvědčil už devětkrát, protože patří k nemnoha motorkářům, kteří dokázali každou účast dotáhnout až do cíle celého závodu.

Není to výlet

Nejspíš z pověrčivosti ale nechce tradičně mluvit o svých cílech v absolutním pořadí. „Jako každý rok říkám, že tam nejedu na výlet, ale závodit. Chci zúročit všechnu tu dřinu, a pokud při mně bude stát štěstěna, že přivezeme dobré umístění, bude to pro mě vítězství.“ S Davidem Pabiškou bude Českou republiku na Rallye Dakar reprezentovat celkem šest českých motorkářů.

David Pabiška na přejímce Dakaru 2017
autor: jař
Spustit audio