Dakarský deník 13 - Po poranění míchy zpátky na Dakaru

14. leden 2016

V roce 1998 byl v posádce Tatry, kterou na Rallye Dakar v Africe přepadli ozbrojení bandité. O třináct let později si v Jižní Americe při havárii Tatry řízené Martinem Kolomým poranil míchu. A teď se, i když s hůlkou, opět pohybuje v konvoji Rallye Dakar. Jmenuje se Jaroslav Lamač.

J. L.: Hlavní motivací pro mě bylo, podívat se do Salty do nemocnice, kde mě operovali před pěti lety. Já jsem tu nemocnici neznal ani pohledově, protože když vás tam přivezou vleže, vidíte jenom stropy a chodby. Po pravdě řečeno jsem docela rád, že jsem tam nic nechytil, protože pocitově si myslím, že hygiena je tam na nižší úrovni než u nás.

Jardo, vy jste odvedl obrovský kus práce na návratu do běžného života, protože jste měl porušenou míchu.

J. L.: Byl jsem na nemocenské dovolené rok a tři čtvrtě. Po roce mi vyndávali osm dlouhých šroubů v průměru sedm milimetrů a dvě tyčky, které mi zpevňovali poraněnou část páteře. Pořád mám v hlavě ten úraz, na který jsem si na jednu stranu zvykl, ale na druhou stranu jsou chvíle, kdy mě to štve, protož nejsem v pořádku. Nemůžu běhat, s dětmi si kopnout do míče. Prostě to tam je, takže když přijde taková situace, tak mě to štve. Ale letošní účast na Dakaru mi psychicky pomohla posunout se dál, protože jsem si vyzkoušel, že i takovou náročnou věc zvládám.

autor: jař
Spustit audio