Jan Říha - reportérem na Rallye Dakar už po jedenácté

21. prosinec 2015

Jako motoristický redaktor a moderátor pracuje v Českém rozhlasu od roku 1994. V současnosti vede redakci Zelené vlny. Duši dobrodruha osvědčil v roli reportéra při účasti na soutěžní expedici Camel Trophy v roce 1996 v džungli na ostrově Borneo a v roce 1997 v Mongolsku.

Rallye Dakar poprvé absolvoval jako akreditovaný novinář v roce 2005 a od té doby v jejím konvoji nechyběl. Při Rallye Dakar 2016 to bude už jeho jedenáctá účast na slavném pouštním závodě. Po zlomovém 30. ročníku, který byl zrušen před startem kvůli hrozbě teroristických útoků, napsal v roce 2008 knihu 30 let Rallye Dakar. Ta se především z pohledu české účasti ohlíží za vzrušující historií soutěže, která se 31. ročníkem přestěhovala z Afriky do Jižní Ameriky.

V roce 2010 mu vyšla humorná kniha s názvem Historky ze servisu. K tématu Rallye Dakar se vrátil ve své třetí knize nazvané Rallye Dakar v Jižní Americe – Peklo pod nebeskými branami, která vyšla na konci roku 2011 a mapuje první tři dakarské ročníky v jihoamerickém prostředí. Na konci roku 2015 vyšla jeho zatím poslední kniha Češi na Rallye Dakar - Jedenáct zlatých ročníků, která mapuje českou stopu v nejtěžší rallye světa.

Jan Říha
autor: jař
Spustit audio