Dakarský deník 1 - Klymčiw před Dakarem jako Schwarzenegger

1. leden 2017

Český motocyklový závodník Ondřej Klymčiw měl při posledním ročníku Rallye Dakar těžký pád. Vykloubil si při něm kyčel, poškodil její kloubní jamku a vážně poranil pánev. První prognózy lékařů mu velkou šanci na budoucí návrat do dakarského konvoje nedávaly. Přesto bude v paraguajském Asunciónu jedním ze šesti českých motorkářů na startu slavné vytrvalostní soutěže. Téma prvního dílu Dakarského deníku reportéra Jana Říhy, ve kterém se v autentické nahrávce z nemocnice na chvíli vrátíme o rok zpátky.

Posluchači Radiožurnálu si pamatují poslední rozhovor s vámi, který byl přímo z nemocnice a tam jste řekl na závěr jednu důležitou větu.

Všechny vás moc zdravím z nemocnice v Codróbě. Operace se zdařila, takže bych vám za sebe i celý tým chtěl poděkovat, že jste nám drželi palce a stáli při nás. Doufám, že na nás nezanevřete a bude zase příští rok fandit.

Bylo to pár minut po operaci a opravdu se to stalo.

Teď mi to připomnělo jednu scénku z filmu. Schwarzenegger taky říkal: já se vrátím. Tak to u mě nebylo myšlené, ale klaplo to. Věřil jsem v to, a to je myslím důležité. Věřit, celý život věřit v cokoliv, a já jsem měl obrovské štěstí. Taky mi hodně pomohl trenér, rodina, hodně lidí. A díky nim se nám to povedlo."

Jaký byl ten rok po těžkém pádu? Jak jste se připravoval na Rallye Dakar? Po kolika měsících jste si poprvé sedl na motorku?

Rok byl dlouhý i z toho důvodu, že jsem sedm měsíců na motorce neseděl. Na durhou stranu jsem se hodně věnoval cyklistice a taky nějakým závodům. Opravdu se těším na Dakar. Myslím, že jsme připravený dobře, celý tým, motorky. Teď už jenom potřebujeme nemít smůlu.

autor: jař
Spustit audio