Dakarský deník 2 - Mise v Afghánistánu přípravou na vysokohorský Dakar

2. leden 2017

Do 39. ročníku Rallye Dakar dnes odstartuje i příslušník vojenské policie České republiky. Motorkář Lukáš Kvapil bude v dakarském konvoji nováčkem, ovšem zoceleným vojenskými misemi v zahraničí. Jak se dozvíme z Dakarského deníku reportéra Jana Říhy, jedna z nich ho připravila i na náročné vysokohorské bolívijské etapy letošního ročníku.

„Mám za sebou zahraniční mise, a když jsem byl v Afghánistánu, tak to bylo ve výšce skoro 3600 metrů, takže tu zkušenost mám,“ říká Lukáš Kvapil. Dakarská trasa závodníky letos vynese ještě o víc než tisícovku metrů výš, těsně pod hranici pěti tisíc metrů nad mořem. Toho se však Lukáš Kvapil nebojí, protože si jako armádní sportovec Dukly Praha dával při přípravě hodně do těla.

Čtěte také

„Jsem v současné době v hodnosti nadporučíka na Velitelství ochranné služby vojenské policie Praha a současně s tím jsem armádním sportovcem. To pro mě znamená, že si plním svoje služební povinnosti a v rámci přípravy využívám všech prostředků armádního sportovního centra – lékaři, fyzioterapeuti, trenéři.“

Dovolená na Dakaru

I tak si ale musel armádní sportovec Kvapil vyplnit pro termín Rallye Dakar 2017 dovolenku a čekat, jestli mu jí nadřízení podepíší. „Klasicky jsem si zažádal, místo jsem určil. Jsem rád za to, že to takhle je a bez podpory v zaměstnání během celého roku bych vůbec nebyl schopný se postavit na start.“ Kromě Lukáše Kvapila dnes začne odpočítávat první dakarské kilometry dalších pět českých motorkářů.

autor: jař
Spustit audio