Konference o digitalizaci DIGIMEDIA 2015

19. květen 2015

V pražském sídle České televize na Kavčích Horách proběhla konference o novinkách v oblasti televizního vysílání, internetu a zavádění digitálního rozhlasu v České republice.

Na úvod bloku věnovaného digitálnímu rozhlasovému vysílání vystoupil ředitel Odboru techniky Českého rozhlasu Karel Zýka.

„Pokud chceme rozvíjet veřejnou službu, jiná cesta, než je digitalizace, tu není. Cestou samozřejmě není pouze DAB, existují i jiné platformy jako LTE nebo DVB-T2 Life. Výhodou DAB je ale to, že se jedná o vyzkoušené a dobře dostupné řešení, které lze okamžitě použít,“ prohlásil.

Tři fáze rozhlasové digitalizace

Zýka zároveň představil tři fáze přechodu na digitální vysílání, jak je vidí Český rozhlas. Tou první je experimentální DAB vysílání na území Prahy a Středočeského kraje, které by mělo pokrýt až 17 procent populace.

Podle rozhlasového záměru bude nejdéle po roce experimentálního provozu spuštěno řádné vysílání. S tím je mimo jiné spojeno i budování plnohodnotné sítě. „Do konce roku 2017 bychom chtěli pokrýt 40-50 procent populace ve čtyřech největších městech republiky – v Brně, Ostravě a v Plzni,“ pokračoval Zýka. Důležité je podle něho také zajištění alespoň základního pokrytí dálniční sítě.

Třetí fáze se bude odvíjet od veřejné poptávky. Buďto bude Český rozhlas dál vysílat digitálně v dosavadní síti, kterou bude dále rozvíjet. Nebo bude rozhodnuto o celonárodní koordinaci. To znamená legislativa, finanční zajištění a další zatraktivňování obsahu.

Po zástupci Českého rozhlasu vystoupil Marcel Procházka z Českých Radiokomunikací. „Musíme najít fungující obchodní mode, bez něho totiž do DAB vysílání nikdo nepůjde. Lídrem v tom musí být veřejnoprávní rozhlas a většinou také stát, který řekne pravidla celého procesu,“ prohlásil.

Proč vlastně přecházet na DAB?

Tuto otázku si položil Martin Hroch, ředitel Radio United Broadcasting. „Bylo uvedeno několikrát, že FM vysílání funguje. Proč na tom tedy cokoli měnit?“ Marcel Procházka z Českých Radiokomunikací odpověděl, že není cílem DAB vysílání zavádět násilně, je ale podle něho třeba dívat se do budoucnosti.

Martin Hroch reagoval tím, že se nesmí zapomínat na to, že DAB je jen jednou z forem digitálního vysílání – další je například internet. Na něho reagoval člen Rady Českého rozhlasu Štěpán Kotrba, podle kterého internet nemá dostatečné kapacity a provoz celoplošného vysílání je naprosto nezbytný. Nejen v krizových situacích, kdy je třeba okamžitě informovat obyvatelstvo.

Kompletní program konference a seznam hostů naleznete zde, záznam můžete sledovat zde.

autor: ert
Spustit audio