Video: DAB je současnost - seminář o digitálním rozhlasovém vysílání

10. březen 2015

Přinášíme vám záznam semináře „DAB není budoucnost, DAB je současnost“, na kterém Český rozhlas představil svou koncepci rozvoje digitálního vysílání.

„Rozhlasová digitalizace není možná bez součinnosti s Českým rozhlasem i dalšími komerčními subjekty. Bez této spolupráce nemůže být proces digitalizace úspěšný,“ prohlásil na úvod generální ředitel Českého rozhlasu Peter Duhan.

Nutné je též zajistit cenovou dostupnost digitálních přijímačů i kvalitní a rozmanitou programovou nabídku, která posluchače přesvědčí.

Na jeho slova reagoval zástupce komerčních vysílatelů Michel Fleischmann. „Digitalizace není a budoucnost je nejistá,“ poupravil si název semináře.

Fleischmann se obává vysokých nákladů na digitalizaci, ať už na straně státu, vysílatelů nebo posluchačů. Dalším rizikem je pak omezení svobody vysílání, neboť všechna současná rádia se prý nemohou do digitálního spektra vejít. Argumentoval zde především zprávou francouzské vysílací rady z letošního ledna, kterou v originálním znění naleznete zde.

Jak probíhá digitalizace v zahraničí?

Tak přesně na tuto otázku se pokusili odpověděť Mats Åkerlund ze Švédského rozhlasu a Jørn Erik Jensen, který je poradcem pro digitalizaci v Norském rozhlase.

První jmenovaný považuje za jednu z hlavních výhod terestriálního digitálního vysílání jeho bezplatnost a všeobecnou dostupnost. A to na rozdíl od jeho ostatních forem, například internetového streamu.

Ve Švédsku plánují analogové vysílání vypnout v roce 2022, tedy o tři roky dříve, než navrhuje Český rozhlas. Ještě dále ale v digitalizaci pokročilo Norsko.

Zde je analogové vysílání stále běžné, ale už je připraven kompletní přechod na digitální vysílání. Má se tak stát už v roce 2017. Vypnutí analogu ale bude postupné, po jednotlivých regionech.

Po digitálních přijímačích se v obchodech jen zaprášilo

Takovou zkušenost má alespoň jednatel společnosti Teleko Tomáš Řapek, který společně se dvěma dalšími zástupci provozovatelů promluvil v posledním bloku semináře.

Poté následovala diskuse, ve které jako první vystoupil ředitel Rádia Impuls Jiří Hrabák. Digitalizace rádia je podle něho nevyhnutelná, není ale jisté, na jaké to bude platformě. Vedle sebe by mohly existovat FM rádia, terestrické digitální vysílání i streamování přes internet.

Podobně vidí budoucnost i Tomáš Řapek. V horizontu pěti let by se podle něho měly objevit hybridní přístroje schopné přijímat digitální vysílání z různých zdrojů.

Ať už se jedná o mobilní datovou síť, wi-fi připojení k internetu nebo právě terestrické vysílání. A mezi nimi podle potřeby přepínat, například v závislosti na momentální kvalitě signálu.

autor: ert
Spustit audio