Analogový rozhlas poslouchá v Norsku čtrnáct procent populace

8. prosinec 2017

Od poloviny září se v Norsku prodalo více než 620 tisíc digitálních přijímačů. 150 tisíc z nich jsou autorádia nebo adaptéry.

Čtrnáct procent populace nechalo v Norsku přechod na digitální rozhlasové vysílání na poslední chvíli. Vyplývá to z dnes zveřejněných výsledků průzkumu Kantar Media. Tato cifra konkrétně hovoří o podílu obyvatelstva, které ještě poslouchá analogový rozhlas. Na 13. prosince je v Norsku naplánována poslední vlna vypínání VKV u velkých vysílatelů. Nadále už budou analogově vysílat jen některá regionální a lokální rádia.

Od poloviny září se v Norsku prodalo více než 620 tisíc digitálních přijímačů. 150 tisíc z nich jsou autorádia nebo adaptéry. Průzkum v současné době ukazuje, že DAB+ tuner už má téměř polovina všech vozů, konkrétně 49 %. Norsko aktuálně eviduje téměř pět a půl milionu digitálních rádií. 85 % domácností má jedno, případně více DAB+ rádií. Čtrnáct procent populace sice využívá ještě analogový rozhlas, v domácnostech to už jsou ale pouhá čtyři procenta každodenních posluchačů. 56 % domácností se spoléhá každý den na DAB+.

autor: lukpo
Spustit audio