BBC připravuje na leden 2018 vypnutí třinácti středovlnných vysílačů

11. září 2017

Důvodem k tomuto kroku je popohnat posluchače k lepší zvukové kvalitě, a to nejen v pásmu VKV, ale především ve III. pásmu, tedy díky digitálnímu rozhlasu DAB.

Deset místních rozhlasových stanic BBC ztratí od ledna příštího roku alespoň jeden ze svých vysílačů fungující v AM rozsahu. Jde o součást plánu zajištění kvalitního signálu pro všechny koncesionáře, jak upozornil web RadioToday. Bez středních vln už se budou muset obejít stanice Radio Sussex, Surrey, Humberside, Wiltshire, Nottingham, Kent a Lincolnshire. Ke snížení pokrytí pak dojde u programů Radio Devon, Radio Lancashire a BBC Essex.

Důvodem k tomuto kroku je popohnat posluchače k lepší zvukové kvalitě, a to nejen v pásmu VKV, ale především ve III. pásmu, tedy díky digitálnímu rozhlasu DAB. Posluchači si mohou stanice naladit také prostřednictvím bezplatné pozemní nabídky Freeview, případně on-line. „Provedli jsme podrobnou analýzu pokrytí našich lokálních stanic na středních vlnách, FM a DAB. Díky kooperaci s našimi posluchači jsme vytipovali vysílače, které z dlouhodobého pohledu pro nás neznamenají finanční přínos,“ uvedl Kieran Clifton, ředitel společnosti BBC Distribution & Business Development.

autor: lukpo
Spustit audio