Dánsko je připraveno na vypínání analogového rádia od roku 2021, možná i dříve

6. duben 2018

„Využití médií prochází významnými změnami a je tedy třeba na tuto skutečnost reagovat modernější mediální politikou,“ uvedl ministr kultury Mette Bock.

Dánské ministerstvo kultury doporučilo, aby vypínání analogového rozhlasu v pásmu VKV začalo do roku 2021. Termín je možné případně uspíšit, a to v případě, že by podíl poslechu digitálního rádia přesáhl 50 %. Dánsko by tak bylo další zemí, která by se konkrétním termínem vyjádřila k opouštění analogového vysílání. Norsko má již vypínání VKV vysílačů velkých hráčů za sebou, Švýcarsko tento krok stanovilo na období 2020 až 2024.

Mette Bock, dánský ministr kultury, při této příležitosti konstatoval: „Využití médií v Dánsku prochází významnými změnami a je tedy třeba na tuto skutečnost reagovat modernější mediální politikou. Musíme posílit rozmanitost médií, kterou občané požadují. Je základem pro fungující demokracii s věrohodnými médii. Občané musí dostat věrohodný a kvalitní obsah, ať jsou kdekoliv.“ V rámci strategie dánského ministerstva kultury stojí za zmínku také bod, který se mimo jiné zabývá vznikem veřejnoprávní DAB+ stanice s klasickou hudbou a kulturou.

autor: lukpo
Spustit audio