Signál Českého rozhlasu Plus dolétl až do Finska. Nevěříte? Poslechněte si nahrávku

30. srpen 2017

Es vrstu označovanou také jako plechové nebe znají dobře i lovci vzdálených signálů v České republice. Mimořádný jev je zajímavým zpestřením zejména v letních měsících.

Signál Českého rozhlasu Plus se podařilo zachytit v pondělí 19. června až ve Finsku, konkrétně v městě Suonenjoki, které bylo vzdálené od VKV vysílače Plzeň – Radeč přesně 1640 km. Program Plusu identifikoval jednašedesátiletý lovec vzdálených signálů Jarmo Sutinen na frekvenci 93.3 MHz, která funguje s výkonem 10 kW. Jako důkaz svého úspěchu připojil Sutinen i krátkou audio nahrávku, kterou připojujeme níže.

Za zachycením takto vzdáleného signálu nestojí nic jiného než jev, který se označuje jako Es vrstva, případně plechové nebe. Dobře ho znají lovci vzdálených signálů po celé Evropě včetně České republiky a Slovenska, kdy je možné zachytit stanice až z několika tisíce kilometrů. Es vrstva se vyskytuje hojně zejména v letních měsících. V České republice díky tomu mohou i majitelé běžných VKV/FM přijímačů zachytit zcela náhodně i signály ze Španělska, Itálie, Řecka nebo Turecka a dalších zemí. Jev má specifický projev. Signály při něm většinou nejsou stabilní a trpí velkými úniky. Někdy je slyšet stanici jen na pár vteřin, ale může dojít i k dekódování doplňkových dat RDS – název stanic, radiotext, typ programu apod.

autor: lukpo
Spustit audio