Vysílací rada reaguje na Rádio Dálnice, stanice nevyužívá desítky přidělených kmitočtů

7. duben 2017

O dvě neaktivní VKV frekvence by mohlo přijít Rádio Dechovka v jižních Čechách. Provozovatel stanice řeší pohledávky po předchozím vlastníkovi vysílačů.

Radu pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) zajímá, proč Rádio Dálnice, za nímž stojí ostravský podnikatel Radim Pařízek, nevyužívá desítky VKV kmitočtů, které ji regulátor v minulosti přidělil. Společnost Route Radio, jež Dálnici provozuje, má v tuto chvíli v provozu pouze několik frekvencí po celé republice, mimo jiné i v Praze. Sada kmitočtů, na níž se ptá RRTV tentokrát, se týká šestatřiceti frekvencí, přičemž v provozu jsou pouze Holubice.

Sám Radim Pařízek bere projekt Rádia Dálnice jako velmi citlivé téma, které nechce komentovat. Rozhlasová stanice měla již před několika lety pokrýt VKV signálem dálniční tahy po celé republice s řady nízkovýkonných vysílačů, k tomu ale nikdy nedošlo. Koncem února o sobě dalo Rádio Dálnice po dlouhé době vědět, když se jeho distribuční trasa objevila na družici Thor, pozice 1 stupeň západně. Signál je ovšem na družici kódován a není určen pro individuální (DTH) příjem. Vcelku logicky se nabízí otázka, zdali má projekt v roce 2017 ještě smysl, kdy už je situace na mediálním trhu jiná, než byla před lety.

O některé přidělené VKV kmitočty by mohlo přijít Rádio Dechovka, respektive jeho provozovatel, společnost RadioPraha. Vysílací radu zajímá, proč bez využití leží frekvence pro Milevsko (101.1 MHz/25 W) a Orlík nad Vltavou (94.5 MHz/100 W). Podle informací webu Digitální rádio firma stále řeší vypořádání pohledávek, které vznikly po předchozím majiteli. VKV frekvence v minulosti patřily dnes již neexistujícímu Rádiu Orlík, které zkrachovalo. Provozovatel Dechovky počítá s oživením kmitočtů, v případě, že by o ně ovšem přišel, nejednalo by se o tragickou ztrátu, která by ovlivnila jeho existenci.

autor: lukpo
Spustit audio