Dokument: Dopis CME premiérovi Mirku Topolánkovi

18. červen 2007

Americké společnosti CME, která vlastní televizi Nova, se nelíbí tzv. digitální novela. Začátkem června proto její ředitel Michael Garin poslal předsedovi vlády a třem ministrům dopis, v němž premiérovi nabízí schůzku, na níž by mu osvětlil postoje Novy k digitalizaci. ČRo Digital získal kopii dokumentu z důvěryhodného zdroje. "Pokud bude tento návrh [novely] realizován, investice společnosti CME by mohly být při přechodu na pozemní digitální televizní vysílání v České republice výrazným způsobem dotčeny," upozorňuje v dopise Garin. Dopis přinášíme v plném znění

ZASLÁNO KURÝREM

Vážený pan
Mirek Topolánek
ministerský předseda České republiky

Úřad vlády České republiky
nábřeží Edvarda Beneše 4
118 01 Praha 1
Česká republika

8. června 2007

Věc: Přechod z pozemního analogového televizního vysílání na pozemní digitální televizní vysílání v České republice

Vážený pane ministerský předsedo,

jak víte, společnost CET 21 spol. s r.o. (dále jen "CET 21") ve vlastnictví společnosti CME je operátorem pozemního analogového televizního vysíláni pod názvem TV Nova a majitelem vysílací licence 001/1993, jejíž platnost skončí v lednu 2017.

Určitě jste si vědom, že v České republice v současné době probíhá příprava na přechod z pozemního analogového televizního vysíláni na pozemní digitální televizní vysílání. Rozhodli jsme se, že se obrátíme přímo na Vás, neboť informace, které jsme získali o celém procesu tohoto přechodu vyvolaly zvýšené obavy, pokud jde o naše práva vlastníka a investora.

Společnost CME nedávno získala informace, že Ministerstvo vnitra České republiky připravilo návrh zákona pozměňující zákon č. 127/2005 Sb. o elektronických komunikacích a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o elektronických komunikacích), v platném znění, a některých dalších zákonů (dále jen "návrh"). Zdá se, že legislativní změny obsažené v návrhu mohou mít po řadu následujících let zásadní dopad na postavení podnikatelských subjektů v oblasti televizního vysílání v České republice a na možnost diváků přijímat televizní signál. Tyto změny by mohly významně poškodit podnikatelské aktivity společnosti CET 21 a ovlivnit hodnotu investice jejího vlastníka CME.

Dovoluji si využít této příležitosti a sdělit Vám, že při předběžném prozkoumání obsahu návrhu je zřejmé, že mnohá z jeho ustanovení diskriminují současné operátory pozemního analogového televizního vysílání. Návrh, tak jak nám byl předložen, nijak nechrání práva společnosti CET 21 a jejích vlastníků. Spiše naopak, pokud bude tento návrh realizován, investice společnosti CME by mohly být při přechodu na pozemní digitální televizní vysílání v České republice výrazným způsobem dotčeny.

Naše obavy dále značné vzrostly poté, co jsme se ve sdělovacích prostředcích seznámili s některými prohlášeními odpovědných oficiálních zástupců České republiky (1), kteří se v této věci angažují. Asi víte, že naše dceřiná společnost momentálně pokrývá digitálním vysíláním více než 30 % území České republiky, aktivně se podílí na realizaci experimentálních projektů pro přechod na pozemní digitální televizi a v mnoha dalších ohledech proces přechodu na pozemní digitální televizní vysílání v České republice podporuje.

Jsme samozřejmě ochotni podporovat společnost CET 21, aby se i nadále aktivně podílela na dalším rozvíjení procesu přechodu. Určitě však pochopíte, že její účastí v tomto procesu by neměla být dotčena práva, která CET 21 vlastní na základě své současné licence.

Zástupci ministerstva již obdrželi od managementu společnosti CET 21 oficiální vyjádření, že proces přechodu z pozemního TV vysílání na pozemní digitální vysílání by měl respektovat určité základní obecné zásady. Především by měl být transparentní a spravedlivý, nediskriminovat současné poskytovatele pozemního TV vysílání a měl by brát ohled na logické komerční zájmy a práva těchto poskytovatelů. Tyto obecné zásady se musí náležitě odrážet v příslušných zákonech, jimiž se proces přechodu řídí. Znepokojuje nás, že toto se v současné době neděje.

Není účelem tohoto dopisu uvádět všechny zásady, o nichž jsme přesvědčeni, že jsou základem úspěšného a zákonného přechod na digitální vysílání v České republice. Já osobně i ostatní odpovědní zástupci CME a CET 21 bychom uvítali příležitost seznámit Vás s naším stanoviskem k tomuto procesu v termínu, který se Vám bude hodit.

S úctou,
Michael Garin

Na vědomí:
ministr vnitra Ivan Langer
ministr průmyslu a obchodu Martin Říman
ministr a předseda legislativní rady Cyril Svoboda
pp. Adrian Sarbu, Petr Dvořák, Milan Cimirot, výkonní ředitelé CET 21 spol. s r.o.

(1) Předseda Národní koordinační skupiny pro digitalizaci pan Duspiva dne 25. května 2007 zcela otevřeně řekl České tiskové kanceláři (ČTK), že do příprav novely zákona o elektronických komunikacích je zahrnuto nucené odejmutí kmitočtů používaných TV Nova. Obdobně, jak uvádí ve svém článku v "Českých médiích" z 1. května 2007 náměstek ministra pan Zajíček, cílem je motivovat všechny aktivní zúčastněné pomocí metody "cukru a biče".

autor: Filip Rožánek
Spustit audio