Zákaz křížení vlastnictví se prý nevztahuje na Primu

28. duben 2006

Jen pár dní po schválení novely zákona 231/2001 Sb. o rozhlasovém a televizním vysílání se objevují mezi poslanci hlasy, že by se měla vrátit znovu do sněmovny. Poslankyně Táňa Fischerová dokonce tvrdí, že zákon umožňuje křížení vlastnictví Primě, ale ne ostatním subjektům. Její kolegové s ní nesouhlasí.

Novelu zákona, důležitou pro další průběh digitalizace, schválila poslanecká sněmovna 25. dubna. Akceptovala přitom tři pozměňovací návrhy senátorů. Digitálním televizím tak vznikl nárok na automatické prodloužení licence. Televize Prima bude muset i v digitálním signálu vyhradit část svého vysílacího času regionálním stanicím. A také bude zakázáno, aby ten, kdo vlastní multiplex, zároveň mohl dostat digitální licenci, jestliže je personálně či majetkově spojen se žadatelem o licenci. Jako příklad takového uspořádání může sloužit provozovatel multiplexu B, společnost Czech Digital Group, a soukromá televize Prima. Obdobně by třeba Český Telecom jako provozovatel multiplexu C nemohl ovládat licencovaný televizní program.

A právě poslední pozměňovací návrh je trnem v oku poslankyni Táně Fischerové (za US-DEU). Ta se domnívá, že se na Primu nevztahuje. "Zakazuje křížení licence a multiplexu. Až na jednu jedinou výjimku, multiplex televize Primy. Ta to má povoleno. Co to tedy znamená? To znamená, že my zákonem zakládáme nerovnost před zákonem. Takže jeden smí a nikdo jiný nesmí?" zdůvodnila Fischerová, proč nezvedla ruku pro senátní znění.

Fischerová vychází z právní analýzy pozměňovacího návrhu poslance Ivana Langera (ODS), kterou připravila její poradkyně. Zákon není retroaktivní a Langerovo ustanovení, schválené senátory i poslanci, se tak nevztahuje na uspořádání, vzniklé před účinností novely. Příslušná pasáž zakazuje udělení licence tomu, kdo zároveň provozuje multiplex.

S Fischerovou nesouhlasí poslankyně Anna Čurdová (ČSSD). "Myslím si, že ta pravidla, která jsou stanovena tak, jak jsou, jsou naprosto v pořádku a nevím o tom, že by [zákon] zakládal nějakou nerovnost," řekla Českému rozhlasu Digital. Sama senátní znění podpořila. Televize Prima nechtěla názor poslankyně Fischerové komentovat s odůvodněním, že se stanice přímo týká.

Langerův kolega Petr Pleva (ODS) označil zákaz křížení vlastnictví přímo za nadbytečný. "Já si nemyslím, že toto byl nejšťastnější počin Senátu, protože koncentrace v oblasti sítí se řeší jinými zákony a jinou regulací. Pokud je volné výběrové řízení, které pořádá Rada [pro rozhlasové a televizní vysílání], provozovatel sítě nemůže do tohoto výběrového řízení nijak zasahovat, ani nemůže nijak ovlivňovat to, kdo bude na jeho sítích vysílat. Myslím si, že tohle ustanovení je nadbytečné," sdělil Českému rozhlasu Digital v telefonickém rozhovoru. Přesto pro senátní znění zvedl ruku. Podle svých slov souhlasí se zbylými dvěma návrhy.

Podle poslance Vladimíra Koníčka (KSČM) by sněmovna měla zvážit nové projednávání zákona po volbách. "Čas ukáže, jestli to bylo správné rozhodnutí. Očekávám, že po volbách, ať dopadnou jakkoliv, se sněmovna k zákonu 231 vrátí," uvedl pro ČRo Digital.


Irena Ryšánková je parlamentní analytička České televize.
autoři: Irena Ryšánková , Filip Rožánek
Spustit audio