Volný testuje v Praze IPTV

19. říjen 2006

Alternativní telekomunikační operátor Volný testuje ve dvou pražských lokalitách službu IPTV. Běžní zákazníci si ji budou moci objednat už za pár měsíců. Konkurenční výhodou proti internetové televizi od O2 by mohly být některé speciální funkce, které budou IPTV doprovázet. Zřejmě však mezi nimi zpočátku nebude video na přání. UVNITŘ: JAK VYPADÁ IPTV V RAKOUSKU

Volný zkouší praktický provoz IPTV v pražských čtvrtích Strašnice a Vršovice. Vybraní účastníci si ho mohou vychutnávat až do prosince letošního roku, kdy bude ukončen a vyhodnocen. "V rámci pilotního provozu již nabízíme 27 TV programů a o dalších intenzivně jednáme. Finální nabídka by měla čítat cca 30-35 TV programů, včetně prémiových filmových kanálů," sdělila Českému rozhlasu Digital mluvčí Volného Michaela Hajná.

Firma čerpá ze zkušeností svého rakouského vlastníka - Telekom Austria Group. "Pečlivě se zabýváme jejich zkušenostmi a know-how, na jejichž základě hledáme řešení tady," řekl v polovině srpna ředitel Volného Clemens Wohlmuth v rozhovoru pro Czech Business Weekly.

IPTV od Telekom Austria je k dispozici zatím v některých částech Vídně. Nabídku tvoří 40 programů, ke kterým je možné přiobjednat dalších třináct prémiových kanálů. Základní paušál je bez deseti centů 20 euro, bonusové stanice jsou za dalších 8 euro. Vídeňané mají k dispozici jak videopůjčovnu s filmy za 1 euro, tak i bezplatný obsah, spočívající především ve videoklipech a filmových upoutávkách. Na obrazovce si mohou vyvolat informace o počasí, dopravní situaci, domácím a světovém dění, nebo svůj horoskop.

Set-top-box Amino

Češi by oproti svým jižním sousedům mohli být ve výhodě. Mluvčí Volného slibuje například rozšířeného elektronického programového průvodce a textové zpravodajství, ale také interaktivní aplikace, jako jsou záběry z webových kamer, nebo kalendář. Ačkoliv mluvčí Volného nechtěla upřesnit, kolik bude zákazníky IPTV stát, Wohlmuth v srpnu připustil cenu pod 1000 Kč.

Mezi doplňkovými funkcemi, vypočítanými mluvčí Volného, schází video na přání (VOD, video on demand). Jeho absenci vysvětloval Wohlmuth v už zmíněném rozhovoru pro Czech Business Weekly. "Láká nás, ale ne hned ze začátku," uvedl Wohlmuth. "Přichází digitální televize, takže se lidé budou muset rozhodnout, jak chtějí do budoucna sledovat televizi - jestli ji přijímat ze vzduchu, přes kabel, nebo přes IPTV. Myslím, že VOD je zajímavá aplikace a bude s touto technologií dostupná, ale nemůžeme dělat všechno najednou," dodal v srpnovém interview.

IPTV od Telekom Austria

Aby si český zájemce mohl IPTV od Volného objednat, bude muset být připojen přes ADSL2+ od Volného. Programy jsou komprimovány v MPEG-2. "Prioritou je pro nás vysoká kvalita streamů a vysoká rychlost přepínání programů," dodává Hajná. Stejně jako rakouská mateřská firma sáhne i česká pobočka po set-top-boxech od britského výrobce Amino.

Do ostrého provozu by měla být IPTV od Volného nasazena na přelomu let 2006 a 2007.

autor: Filip Rožánek
Spustit audio