Rada ČRo: Nevysílejte Wave z Cukráku

28. únor 2007

Rada Českého rozhlasu doporučila na středečním zasedání generálnímu řediteli Václavu Kasíkovi, aby stanice pro mladé Radio Wave opustila pražský vysílač na frekvenci 100,7 MHz. Navíc konstatovala, že program nenaplňuje regionální veřejnou službu. Pro usnesení hlasovalo pět z osmi členů rady. Rada přesně neuvedla, kdy by se mělo rádio pro mladé z Cukráku odmlčet. Poté by ho posluchači naladili už jen v digitální síti Českých radiokomunikací a na internetu.

Zveřejňujeme kompletní usnesení včetně hlasování. Člen Rady ČRo Štěpán Kotrba připojí k usnesení své písemné stanovisko, které bude zveřejněno dodatečně. Další informace přineseme v pátek.

Usnesení Rady Českého rozhlasu ve věci Radio Wave

"Rada ČRo se na základě žádosti (podnětu) Rady pro rozhlasové a televizní vysílání ze dne 26. ledna 2007 zabývala posouzením, zda šířením programu ČRo 4- Radio Wave na kmitočtu Praha-Cukrák 100,7 MHz/50kW dochází k porušení povinností Českého rozhlasu při plnění veřejné služby, jak stanoví § 3 odst. 1 písm. a) zákona o Českém rozhlasu.

Rada ČRo konstatovala, že využitím kmitočtu Praha-Cukrák 100,7 MHz/50kW pro ČRo 4- Radio Wave Český rozhlas dostatečně nenaplňuje povinnosti při plnění veřejné služby, stanovené v ust. § 3 odst. 1 písm. a) zákona o Českém rozhlasu, neboť tímto rozhodnutím došlo k výraznému snížení pokrytí území Středočeského kraje (Beroun a Benešov) programem regionálního studia ČRo Region, Střední Čechy v pásmu VKV.

Rada ČRo zároveň konstatovala, že programová skladba studia ČRo 4- Radio Wave, zaměřená na vymezenou věkovou skupinu, nenaplňuje povinnost plnit úkoly veřejné služby ve vztahu k danému regionu v rozsahu stanoveném v ust. § 2 zákona o Českém rozhlase, a proto nelze studio ČRo 4- Radio Wave v tomto směru považovat za regionální studio.

Rada ČRo v souladu s ust. § 8 odst. 1 písmena g) zákona o Českém rozhlasu doporučuje generálnímu řediteli, aby neodkladně zajistil naplnění úkolů veřejné služby pokrytím území Středočeského kraje programem regionálního studia ČRo Region, Střední Čechy šířeném na VKV, a to v takovém rozsahu, který umožňovalo vysílání tohoto programu na kmitočtu Praha-Cukrák 100,7 MHz/50kW před jeho užitím pro šíření programu studia ČRo 4- Radio Wave."

Hlasování

Pro usnesení hlasovali Milan Blažek, Jiří Florian, Dana Jaklová, Ladislav Jíša a Maria Ptáčková. Proti zvedli ruku Štěpán Kotrba, Richard Seeman a Bohuš Zoubek.

PŘEČTĚTE SI TAKÉ
autor: Filip Rožánek
Spustit audio