Český rozhlas mění po 17 letech podobu Radiofóra

18. květen 2007

Od 18. května 2007 přináší Český rozhlas 1- Radiožurnál novou podobu jednoho ze svých nejdéle vysílaných a nejsledovanějších publicistických pořadů - Radiofóra. Nově vytvořený tým složený z kmenových zaměstnanců Českého rozhlasu i externích spolupracovníků (např. bývalý dlouholetý moderátor české redakce BBC Václav Sochor) nabídne posluchačům každý všední den v 18.00 hodin šedesátiminutový zpravodajsko-publicistický pořad.

Tradičně pojaté Radiofórum, které se ve víceméně nezměněné podobě rozhlasové besedy několika hostů vysílá už od roku 1990, vystřídá relace nabízející nejen přehled nejdůležitějších událostí v uplynulých čtyřiadvaceti hodinách doma i v zahraničí, ale i jejich okamžitou analýzu. "Síť zahraničních i domácích reportérů a okruh pravidelných spolupracovníků Radiožurnálu umožňuje, aby svým posluchačům na sklonku dne nabídl rychlý, přitažlivý a spolehlivý přehled dění doma i ve světě obohacený o nezbytné souvislosti," vysvětluje vedoucí redakce publicistiky ČRo 1 - Radiožurnál Petr Dudek. Na nejposlouchanějším okruhu Českého rozhlasu budou hlavní události dne "k dispozici" dříve, než jejich zpracování nabízejí televizní stanice. "Vycházíme vstříc hlavní posluchačské skupině ČRo 1 - Radiožurnálu tj. ekonomicky produktivním lidem, kteří se po návratu ze zaměstnání shánějí po informacích, ale zároveň nechtějí jejich poslechem či sledováním trávit celý večer," dodává Petr Dudek.

Inovované Radiofórum přinese dva přehledy zpráv, delší zhruba devítiminutový a kratší asi dvouminutový, ale hlavní náplní pořadu bude zhruba šest aktuálních námětů z uplynulého dne - o nich budou diskutovat jak sami jejich aktéři z řad politiků či státních úředníků, tak nezávislí analytici, novináři či ekonomové. Stranou nezůstanou ani náměty kulturní, společenské či sportovní. Mezi šestou a sedmou hodinou večerní na okruhu Český rozhlas 1 - Radiožurnál nezazní jinak obvyklé písničky. Tvůrci nového Radiofóra jsou si přesto jisti, že posluchači se nudit nebudou. "Posluchače rozhodně nebudeme unavovat opakováním politických kauz, které jsou si k nerozeznání podobné a jejichž význam nepřesahuje rámec čtyřiadvaceti hodin," slibuje Dudek.

"Radiofórum", hlavní zpravodajsko-publicistická relace ČRo 1 - Radiožurnálu, každý všední den od 18.00 do 19.00 hodin.

Spustit audio