UPC zahájila DVB-C vysílání

30. květen 2007

Čeští zákazníci kabelového operátora UPC si od pondělí mohou objednat balíček digitální kabelové televize (DVB-C). Zatím sice jen v Praze, ale do konce letošního roku chce UPC nabídku rozšířit i na další česká města. Slovenští diváci mohou zatím sledovat kabelové vysílání jen analogovou cestou. A kdy se digitální kabelovky dočkají naši sousedé?

Digitální UPC v Česku

Hospodářské noviny v pondělí 28. května informovaly o nové službě největšího českého kabelového operátora UPC, který začal nabízet balíček digitálních televizních programů. Pražští zákazníci si tak mohou předplatit základní programovou nabídku s názvem Starter. Ta podle Hospodářských novin přijde abonenta na 299 korun měsíčně a divák získá přístup k šestnácti televizním stanicím.

Po Praze se digitálního kabelového vysílání dočkají i další města, mezi nimi například Brno, Ostrava, Hradec Králové a Liberec. O výběru měst, kde bude UPC digitální vysílání nabízet, bude rozhodovat poptávka. Podle Hospodářských novin již nyní UPC registruje desítky předběžných objednávek. Oficiální zahájení komerčního DVB-C vysílání zahájí kabelový operátor UPC letos v září, kdy novou službu podpoří reklamní kampaní.

Výhody DVB-C

Novou technologii společnost UPC zavádí kvůli několika výhodám, které DVB-C vysílání přináší. Jednak je to vyšší kvalita zvuku i obrazu, možnost širokoúhlého zobrazení ve formátu 16:9 a také možnost šířit větší množství programů. "Místo dnešních necelých čtyřiceti obsahuje kompletní nabídka přes šedesát programů," sdělil Hospodářským novinám šéf UPC Václav Bartoň. K šestnácti programům balíčku Starter si může divák přiobjednat další tematické nabídky, například sportovní, dokumentární, hudební, filmový nebo rodinný. Za každý tematicky zaměřený balíček programů zaplatí zákazník sto korun, jen filmový přijde na dvakrát dráž - tedy na dvě stě korun. Václav Bartoň nabídku zdůvodnil: "Digitální kabelová televize vychází vstříc divákům, kteří si chtějí k základní televizní nabídce vybrat a platit jen ten televizní žánr, který skutečně chtějí."

Digitální kabelové vysílání poskytuje také služby jako je elektronický programový průvodce nebo rodičovský zámek, který umožní ošetřit přístup k vybraným programům heslem. Pro příjem DVB-C vysílání jen nutné použít digitální přijímač, tzv. set-top-box. UPC zatím nabízí dva - jeden si může zákazník pronajmout zdarma, druhý za poplatek.

DVB-C od UPC na Slovensku? Snad příští rok

Slovenští diváci, kteří chtějí sledovat televizní programy kabelového operátora UPC, se zatím musí spoléhat jen na analogové vysílání. Podle Berta Holtkampa, manažera společnosti Liberty, pod kterou UPC spadá, přijde digitalizace kabelového vysílání na Slovensku na řadu pravděpodobně příští rok. Přesný termín zahájení zatím ještě nebyl stanoven. Příští rok by tak pro slovenskou UPC měl být rokem změn - kromě digitálního kabelového vysílání, které plánuje spustit - změní UPC logo a také komunikační strategii.

autor: Kateřina Kučerová
Spustit audio