Pátým členem Rady ČTÚ bude zřejmě Švrček

4. červen 2007

Vláda zřejmě jmenuje na volné místo v Radě ČTÚ bývalého poslance Zdeňka Švrčka (ODS). Kabinetu toto jméno doporučí ministr průmyslu a obchodu Martin Říman. "Důvodem jsou dlouholeté zkušenosti pana Švrčka v oblasti telekomunikací," sdělil ČRo Digital mluvčí ministerstva Tomáš Bartovský.

Severomoravský člen ODS Švrček (51) byl poslancem v letech 1996-2002. Jako místopředseda působil v podvýboru pro telekomunikace, pošty a informační systémy. Byl také zpravodajem telekomunikačního zákona, schváleného v roce 2000. Jako poslanec zároveň zasedal v dozorčí radě Českého Telecomu. Do sněmovny chtěl i loni, figuroval na devatenáctém místě moravskoslezské kandidátky. Nyní je manažerem oblastního sdružení ODS v Bruntále.

Podle obchodního rejstříku je Zdeněk Švrček jednatelem firmy EFOR. Ta na svých webových stránkách píše, že se věnuje lobbingu. "Nejjednodušší a nejrychlejší je zajištění a zprostředkování přímého kontaktu na členy exekutivy, zákonodárce, zastupitele, pracovníky státních institucí a úřadů atd., kteří jsou pro vás běžně nedosažitelní," uvádí jako příklad svých služeb. V seznamu referencí se chlubí například ovlivněním zákona o elektronických komunikacích ve prospěch klienta. Zpracovala také studii o digitálním vysílání "pro potřeby klienta v bankovním sektoru".

Radu jako řídící orgán ČTÚ zavedl nový zákon o elektronických komunikacích v roce 2005. Páté místo je neobsazené od konce dubna, kdy vypršel mandát bývalé náměstkyni ministra dopravy Marcele Gürlichové. Vláda původně měla jejího nástupce jmenovat 30. května. Návrh předložený ministrem vnitra a informatiky Ivanem Langerem byl ale stažen z programu s tím, že nový předloží ministr průmyslu a obchodu.

autor: Filip Rožánek
Spustit audio