Nova "vítá zodpovědný přístup" k digitální novele

15. červen 2007

Televize Nova se poprvé vyjádřila ke čtvrtečnímu stažení digitální novely z legislativní rady vlády. Jak se ukázalo, generální ředitel televize Petr Dvořák byl v pondělí jedním z účastníků schůzky s předsedou rady Cyrilem Svobodou. Ministr bez portfeje setkání nad digitální novelou potvrdil, zdůraznil ale, že na schůzce byli kromě Dvořáka i další zástupci mediální sféry.

Novelu stáhnul z legislativní rady sám její předkladatel, tedy ministr kultury Václav Jehlička. Největší komerční televize ústy své mluvčí Veroniky Šmítkové uvítala, že předkladatelé přistupují k novele zodpovědně. "Novela je technicky i legislativně velmi složitá, pokud tedy stažení návrhu slouží k jeho doplnění o některé podstatné principy, potom vítáme zodpovědný přístup předkladatelů k její přípravě," sdělila ČRo Digital Šmítková. Dodala ale, že Nova zatím nemá bližší informace ani o průběhu, ani o výsledcích legislativní rady vlády (stanovisko Novy vznikalo během čtvrtečního podvečera - pozn. aut.).

Generální ředitel televize Petr Dvořák ale věděl, jak se situace kolem novely vyvíjí. Lidovecký ministr bez portfeje a zároveň předseda legislativní rady vlády Cyril Svoboda totiž ČRo Digital potvrdil, že Dvořák byl na pondělní schůzce, kde rada prezentovala své závěry ohledně digitální novely. "Pozvali jsme všechny účastníky, o které jde. Byl tam předseda Rady pro rozhlasové a televizní vysílání pan inženýr Žák, pan Balvín, pan Dvořák a pracovnice naší rady," vyjmenoval Svoboda. Národní koordinátor digitalizace Zdeněk Duspiva ani autoři novely podle dostupných informací pozváni nebyli.

O co na schůzce šlo? "Nás zajímal jejich pohled. Představili jsme návrh stanoviska legislativní rady a oni se k němu vyjadřovali v zásadě tak, že je správné. A ukázalo se, že je možné některé věci doladit," sdělil ministr ČRo Digital v telefonickém rozhovoru. "Byla to zcela otevřená schůzka, nic tajuplného, nic, co by nemohlo být někde publikováno," dodal Svoboda. Mluvčí Novy setkání nechtěla komentovat s tím, že nemá informace o programu generálního ředitele.

Cyril Svoboda

Podle informací ČRo Digital bylo stanovisko legislativní rady takové, že by se z novely vyškrtly přechodné licence pro šestici digitálních stanic a zároveň by se text poslal k posouzení Evropské komisi. Ta měla poskytnout stanovisko, zda se paragrafy o kompenzačních licencích nedají vykládat jako nedovolená veřejná podpora ze strany státu. Teprve kdyby komise došla k závěru, že o veřejnou podporu nejde, putovala by novela do sněmovny. Dopředu je ale těžké odhadnout, jak dlouho by posuzování trvalo.

Zdržení novely komplikuje život České televizi. Bez úpravy zákona o veřejných zakázkách, s níž novela počítá, totiž nestihne včas vybrat provozovatele veřejnoprávního multiplexu. Mezitím ale podniká další kroky na Domažlicku a připravuje se na zapnutí digitálního signálu v Ústí nad Labem (tyto dvě oblasti se řeší přednostně kvůli mezinárodním dohodám a překlápění signálu je hrazeno ze státního radiokomunikačního účtu). Včera také Česká televize v tiskové zprávě oznámila, že bude s Novou pokračovat "v dalším jednání ohledně oboustranně přijatelných podmínek vypnutí analogového vysílání" v oblasti Domažlic. Co si pod nimi představuje nejsledovanější televize? "Soustředíme se především na technické otázky spojené s pokrytím digitálním signálem, vybaveností domácností zařízeními na příjem digitálního signálu (set-top-boxy) a přípravou diváků na vypnutí analogového vysílání," uvedla Šmítková.

Další informace naleznete ve včerejším článku Digitální novela byla stažena z legislativní rady vlády.

autor: Filip Rožánek
Spustit audio