Vypnutím analogu placení televizního poplatku nekončí

20. srpen 2007

Nekoupím si set-top-box, takže nebudu muset platit televizní poplatek. Takové úvahy se objevují v e-mailech posluchačů, které chodí ČRo Digital. Myšlenka je to však chybná. Koncesionářský poplatek ve skutečnosti musíte hradit dál.

Diváci většinou vycházejí z mylného výkladu poplatkového zákona 348/2005 Sb. Ten říká, že se poplatek odvádí "za každé jedno zařízení technicky způsobilé k individuálně volitelné reprodukci televizního vysílání". To však podle stanoviska České televize nelze spojovat s pokrytím nebo nepokrytím měst pozemním digitálním signálem.

"Zákonná povinnost se vztahuje na každého držitele takového zařízení bez ohledu na dostupnost analogového či digitálního vysílání na konkrétním místě," potvrdil ČRo Digital Štěpán Janda z tiskového oddělení veřejnoprávní televize. "Oblastí, kde dosud není dostupné analogové ani digitální zemské vysílání ČT je v České republice minimum a vždy se jedná o území o malé rozloze a s mimořádně nízkým počtem obyvatel," dodal Janda.

A je tu ještě jeden aspekt, který je nutné brát v úvahu. Diváci ve svých e-mailech občas spojují placení poplatků s dostupností veřejnoprávních televizních programů. Takovou souvislost ale v zákoně nenajdeme, není v něm vůbec zmínka o konkrétních stanicích. Když vezmeme za příklad třeba Domažlicko: tady sice přestanou z vysílače Vraní vrch analogově vysílat programy ČT1, ČT2 a TV Nova, ale televize Prima bude šířit svůj signál dál analogově. Její program je zachytitelný z vysílače v Domažlicích o výkonu 50W. Nejméně jednu stanici by tedy alespoň část obyvatel Domažlicka bez set-top-boxů naladila.

Přesto se objeví na mapě pokrytí bílá místa, kde přírodní podmínky zabrání u všech stanic analogovému i digitálnímu signálu z pozemních vysílačů, aby dosáhly až k divákům. Takové problémy je možné čekat například na Šluknovsku. Česká televize se snaží vyřešit problémy i v těchto oblastech. "Téměř ve všech takových lokalitách, kde to bylo technicky možné, již Česká televize zajistila dostupnost svého analogového vysílání pomocí sítě lokálních dokrývačů. Obdobně bude postupovat i v případě nově zaváděného DVB-T vysílání," zdůraznil Janda.

Televizor neztrácí vypnutím analogového pozemního vysílání schopnost přepínat programy. Zákon o koncesionářských poplatcích nerozlišuje, zda je zdrojový vstup pozemní, satelitní, nebo třeba kabelový. Na to ostatně upozorňuje i Janda: "Navíc Česká televize garantuje příjem všech čtyř svých programů satelitní cestou na platformě CS Link, která je dostupná divákům na celém území republiky."

Jedinou možností, jak přestat platit poplatky za televizi, je tedy v zásadě pouze její prodej do bazaru. Domácností, které se zcela obejdou bez televizoru, je však v České republice velmi málo. V polovině letošního roku Česká televize evidovala celkem 3 544 413 televizorů, z toho asi 200 tisíc u podnikatelů. Příjmy z televizních poplatků tvoří zhruba 73 % výnosů ČT.

autor: Filip Rožánek
Spustit audio