České HBO uvažuje o vysílání ve vysokém rozlišení

5. září 2007

V září budou českým divákům dostupné tři nové TV stanice. Programy HBO Comedy, AXN Crime a AXN Sci-fi ale nepůjdou naladit v klasickém pozemním vysílání. K jejich sledování je potřeba buď O2 TV nebo kabelová televize od UPC. HBO chystá i další novinky.

Stanice HBO Comedy začne vysílat 15. září a zdarma se přidá k současným stanicím HBO a HBO2. Jak název i charakteristika napovídají, specializuje se nový kanál pouze na komediální filmy a seriály. Program už dobře znají diváci v Polsku i Maďarsku. Vysílat bude HBO Comedy každý den od 10.00 do 2.00 ráno. Protože jde o takzvanou multiplexovou stanici, nabídne i komediální filmy a seriály, které už odvysílala HBO nebo HBO2. Tyto reprízy pak doplní premiéry.

"Dělali jsme si divácké průzkumy a jejich výsledky byly ještě přesvědčivější, než jsme očekávali. Komedie je jediný žánr, na kterém se diváci shodnou. Všechny ostatní jsou otázkou vkusu, zálib, nálady, pohlaví, ale komedie je jediná věc, kterou všichni uvedou jako první," uvedl na úterní tiskové konferenci generální ředitel českého HBO Ondřej Zach.

Kriminálky i sci-fi seriály

Novinkou pro zákazníky IPTV od společnosti Telefónica O2 jsou od 1. září dva tématické kanály AXN Crime a AXN Sci-fi. Oba už fungují v Polsku, Maďarsku, Rumunsku a Bulharsku. AXN Sci-fi v pracovních dnech uvádí premiéry vědeckofantastických seriálů, zatímco víkendy stojí spíše na výběru filmových hitů z tohoto žánru. V září AXN Sci-fi mimo jiné potěší fanoušky kultovní série Star Trek. AXN Crime je zaměřena na seriály o kriminalistech, zločincích a zákoutích nebezpečného světa zločinu.

Všechny tři kanály jsou s českým dabingem. Oba specializované programy AXN vysílají 15 hodin denně od 11.00 do 2.00 ráno. "Teď na podzim je bude nabízet pouze Telefónica O2, v průběhu roku by se měly objevit i na dalších digitálních službách," řekl Zach.

HBO Digital už nebude nabízet jen Volný

Videopůjčovna HBO Digital, která umožňuje divákům za předplatné sledovat v libovolném čase filmy, které má aktuálně HBO v programu, bude od začátku příštího roku dostupná i pro další zákazníky. Dosud ji nabízí pouze operátor Volný, a to jen v části Prahy a Brna. "Konečně během podzimu startujeme ostrý test i na O2 TV. V plné komerční nabídce by se HBO Digital měla objevit na začátku příštího roku," slíbil Zach.

Hledání digitálních diváků

Dostupnost specializovaných kanálů HBO a AXN širší veřejnosti závisí také na tom, jak bude probíhat digitalizace kabelových rozvodů. "Do velmi nedávné doby byl základním limitem našeho šíření fakt, že většina kabelových sítí v České republice byla analogová. To znamená, že kapacitně neumožňovala umístění dalších kanálů. Nyní UPC vyvíjí velkou aktivitu, aby postupně digitalizovalo celou svou síť. A stejně tak O2 TV díky použité technologii není limitováno co do počtu kanálů," podotknul ředitel českého HBO.

Přichází vysoké rozlišení

Zach také opatrně naznačil, že české HBO uvažuje o vysílání ve vysokém rozlišení. "Na příští rok na nás čeká úkol vyrovnat se s HDTV. To je samo o sobě na dlouhé povídání. Ale já o tom nic víc neřeknu," konstatoval stručně. Stejným směrem by se podle dřívějších informací chtěla vydat i polská pobočka HBO. Ve Spojených státech vysílá v HD nejen HBO, ale také sesterská stanice Cinemax.

Vysílání ve vysokém rozlišení je dlouhodobým záměrem celé skupiny HBO. V červnu letošního roku například generální ředitel Bill Nelson oznámil, že HBO bude postupně vysílat v HD ve všech zemích, kde působí. Záměr by měl být dokončen do podzimu příštího roku.

autor: Filip Rožánek
Spustit audio