Pozměňovací návrhy k diginovele prosazují i zásadní úpravy

21. září 2007

Celkem sedm poslanců se zatím rozhodlo podat pozměňovací návrhy k takzvané diginovele. Některé z nich by v případě schválení mohly značně proměnit podobu českého mediálního trhu. Mezi návrhy je "očištění" Primy od regionálních stanic i odsunutí analogové tmy až na rok 2012. ČRo Digital má pozměňovací návrhy k dispozici.

Šest poslanců podalo své návrhy včas. Termín vypršel ve středu v poledne. V abecedním pořadí šlo o podněty poslanců Milana Bičíka (KSČM), Petra Bratského (ODS), Vítězslava Jandáka (ČSSD), Petra Rafaje (ČSSD) a Karla Sehoře (ODS). Pro podání dalších pozměňovacích návrhů se rozhodl i Petr Pleva (ODS), kterému už kulturní výbor i mediální komise sněmovny už několik změn akceptovaly. Po uzávěrce zaslala své návrhy ještě Michaela Šojdrová (KDU-ČSL). Podle informací ČRo Digital zřejmě další poslanci vystoupí se svými pozměňovacími návrhy přímo na plénu.

Mezi spíše technické úpravy patří pozměňovací návrhy Petra Plevy. Ten navrhuje, aby se jednání o výši poplatků za využívání kmitočtů mohl účastnit jak provozovatel televizního vysílání, tak operátor příslušné sítě. Poslanec dále chce, aby se příjmy z prodeje reklamy v České televizi rozdělovaly do fondů zdaněné.

Petr Pleva (ODS)

Komu všemu přispět

Rozdělení příjmů z reklamy v ČT se dotýká také pozměňovací návrh Vítězslava Jandáka. Ten chce k současným třem fondům, mezi které by se finance měly rozdělovat (fond kinematografie, digitální konto ČT a fond ČTU), přidat ještě jeden - a sice Státní fond kultury. Z něho plynou prostředky například na malonákladové časopisy o umění, filozofické sborníky a podobné účely.

Podle Jandáka by fond měl dostávat 4,25 milionu Kč měsíčně, aniž by se přitom ale snížily částky odváděné na zbylé tři účty. Tato by se k nim tedy přičetla. "Státní fond kultury ČR může ze svých velmi omezených zdrojů financovat především drobné, nicméně z hlediska regionálního, ale i celostátního významné projekty, na které se v rozpočtu ministerstva kultury nedostává místo," vysvětluje Jandák. "Podobně lze financovat i projekty pro rozvoj regionální kultury, které mohou mít i zpětnou vazbu např. na kulturním zpravodajství z regionů," dodává ve svém pozměňovacím návrhu.

Vítězslav Jandák (ČSSD)

Sociálně-demokratický poslanec chce dále vypustit ustanovení, které televizním stanicím nařizovalo vysílat filmy s vulgarismy a explicitním chováním až po desáté večer, i když šlo o umělecká díla. Po Jandákově "škrtu" by se vulgarismy v uměleckém kontextu mohly objevit i přes den.

2010? To je brzo

Nejzásadnější změnou, kterou bývalý ministr kultury a předseda mediální komise sněmovny v jedné osobě prosazuje, je odsunutí termínu vypnutí analogového vysílání z 10. října 2010 na 31. prosince 2012. Poslance Jandáka v této věci před dvěma týdny oslovila společnost Radiokomunikace. "Doporučený termín 10. 10. 2010 je z hlediska výstavby kompletních digitálních sítí při požadované úrovni shodného pozemského pokrytí se současným analogovým pozemským vysíláním nereálný (ve smyslu pokrytí nad 95%, nad 70% dosáhnout lze)," konstatuje vysvětlující doložka k návrhu.

Mobilní televize

Plevův kolega z ODS Petr Bratský by uvítal vyškrtnutí věty, která říká, že digitální síť obsahuje nejméně čtyři programy ve standardu PAL. Právě zmínka o normě PAL by měla být vypuštěna. Bratský argumentuje, že by si zákon měl zachovat technologickou neutralitu a tuto věc nechat na dohodě mezi televizní stanicí a provozovatelem sítě. Navíc by toto ustanovení zablokovalo mobilní televizi, jejíž rozlišení nevyžaduje parametry normy PAL.

Petr Bratský (ODS)

Bratský dále doporučuje zpřesnění ohledně elektronického programového průvodce. Síť by vysílala EPG k navolené stanici jen tehdy, pokud by provozovatel stanice dodával potřebná podkladová data.

Čtyři roky nestačí

Současné celoplošné televize Nova a Prima našly velkou oporu v poslanci Rafajovi. Zatímco Petr Pleva ve svých pozměňovacích návrzích, schválených už kulturním výborem, prodlužuje za určitých podmínek licence Novy a Primy o čtyři roky, Petr Rafaj jde dál a navrhuje buď prodloužení o 6, nebo o 8 let.

Petr Rafaj

Zároveň požaduje větší ochranu platných licencí obou komerčních celoplošných televizí. "Je třeba zaručit stávajícím provozovatelům televizního vysílání to, aby jejich licence nebyly znehodnoceny tím, že by docházelo k omezení dostupnosti jejich programu a k jejich znevýhodňování oproti jiným provozovatelům vysílání," píše Rafaj v návrhu. Znehodnocení licencí má zabránit tento nový odstavec: "Vláda sestaví Technický plán přechodu tak, aby tento plán v každé etapě přechodu zaručil transparentní, rovný a nediskriminační přístup k provozovatelům zemského televizního vysílání, kteří byli oprávnění toto vysílání provozovat ke dni účinnosti tohoto zákona." Obdobnou změnu navrhuje také komunistický poslanec Milan Bičík.

Některý z provozovatelů digitálních sítí by také mohl dostat od ČTÚ nařízeno šířit Novu a Primu, pokud by se ukázalo, že je už není možné šířit dál v sítích, ve kterých jsou teď.

Jak to bude s regiony?

Kdyby prošel návrh lidovecké poslankyně Michaely Šojdrové, nemusela by už televize Prima počínaje dnem vypnutí analogového vysílání sdílet své kmitočty s regionálními studii. V návrhu není uvedeno, jak by malé televize dál vysílaly.

Michaela Šojdrová (KDU-ČSL)

Opačně vidí situaci už zmíněný poslanec Bičík. Ten chce naopak uložit celoplošné televizi, aby programy regionálních a místních studií dál šířila v rámci své kompenzační licence. Regiony by si ale mohly vybrat, jestli to má být Prima, nebo jiná stanice.

Bičíkův text ovšem také otevírá regionům cestu k získání vlastní - teoreticky až celoplošné - licence s nonstop vysíláním. Rada pro rozhlasové a televizní vysílání by totiž malým stanicím musela rozšířit pokrytí a časový rozsah vysílání na základě jejich žádosti.

Žádosti nelze nevyhovět a nejsou pro ni stanovena ani žádná omezující kritéria. "Takovýto model regionálního vysílání v Evropě existuje, a právě s ohledem na situaci v ČR je pro připravované digitální vysílání vhodný," konstatuje text, předkládaný Bičíkem.

Milan Bičík (KSČM)

Jak vypočítat pokrytí

Návrh občanského demokrata Karla Sehoře kromě jiného upozorňuje i na nutnost předejít problémům při přechodu z analogového na digitální rozhlasové vysílání.

"Metodika stanovení území pokrytého signálem musí být platná jak pro rozhlasové tak pro televizní vysílání. Omezení platnosti předmětného právního předpisu pouze na televizní vysílání by způsobilo téměř neřešitelný problém v další práci RRTV, a to právě v oblasti analogového rozhlasového vysílání (dnes velmi aktuální), a v budoucnu v oblasti zahajování digitálního rozhlasového vysílání stávajícími provozovateli vysílání," píše poslanec.

Mediální komise sněmovny by se pozměňovacími návrhy měla zabývat na svém zasedání v úterý 25. září.

Karel Sehoř (ODS)
autoři: Irena Ryšánková , Filip Rožánek
Spustit audio