Digitální signál přijímá pětina domácností na Ústecku

1. říjen 2007

Sdružení Digi Monitor už ví, kolik domácností na Ústecku přešlo na digitální příjem televizního vysílání. Údaje vyplynuly z předběžného průzkumu, jehož výsledky poodhalil při semináři sdružení Hermes předseda Digi Monitoru Aleš Janků. Prozradil i některé novinky ohledně domažlické digitalizace.

Výzkum pro Digi Monitor, provedený agenturou GfK, zjišťoval na Domažlicku celou řadu podrobných údajů. Bez souhlasu členů sdružení ale Aleš Janků mohl představit jen některé ukazatele. Co zajímavého tedy vyšlo najevo?

Na Domažlicku se digitalizace týkala přibližně 80 tisíc obyvatel. Více než polovina domácností má jeden televizor; pokud jich mají více, pak nejčastěji dva. Přijímače jsou průměrně staré 6 let a ve dvou pětinách domácností je doplňuje počítač. Mnohem častější je mobilní telefon (řečí statistiky ho najdeme v devíti z každých 10 domácností). Pevnou telefonní linku má necelá polovina domácností, ovšem skoro 50 % má moderní ADSL.

Co se televizního vysílání týče, v regionu koncem prázdnin nijak překvapivě převažoval terestrický příjem (skoro 80% podíl). Na digitální signál přeladily dvě třetiny domácností, v naprosté většině pomocí set-top-boxů. "Set-top-boxy v digitalizovaných domácnostech dominují, rozhodlo se pro ně 80 % domácností," uvedl Janků, ale dodal: "Hodně lidí přešlo na satelit, zejména v oblastech, kde byl špatný terestrický příjem."

Mnoho tázaných uvedlo, že je zklamala nepřítomnost Primy v digitálním vysílání, protože očekávali, že se s příchodem digitalizace zlepší její často silně rušený signál. Ti, kteří po Primě toužili opravdu hodně, si nakonec místo set-top-boxu koupili satelit. Kolik jich ale bylo, to Janků nesdělil, protože neměl po ruce všechny podklady.

A odkud vlastně běžní obyvatelé Domažlicka získávali znalosti o velké televizní změně? "Nejvíce informací respondenti čerpali z tisku, s odstupem pak ze spotů a příspěvků televize Nova, z regionálních rádií, a hodně se dozvěděli od přátel a příbuzných," poskytnul stručnou odpověď Janků. Vlivu kampaně televize Nova si před měsícem v rozhovoru pro ČRo Digital všimla také poslankyně Ivana Levá (KSČM), která byla zvolena za Plzeňský kraj. "Více jak 65 % obyvatelstva se o přechod na digitální vysílání zajímalo," uvedl dále Janků. Klíčová byla v některých oblastech role prodejců spotřební elektroniky, kteří byli často nejbližšími poradci a propagátory v jedné osobě. Devět z deseti domácností pár dní před vypnutím analogu z Vraního vrchu konstatovalo, že je o digitalizaci informováno "dobře".

Na předběžné informace o Ústecku byl předseda Digi Monitoru o dost skoupější. Vypínání analogového signálu z Bukové hory se dotkne přibližně 1 milionu obyvatel. Jen analogový příjem má dosud 77 % domácností (resp. 73 % obyvatel), pětina domácností (23 % obyvatel) má digitální příjem a zbytek do 100 % připadá na analogový i digitální příjem zároveň (3 % domácností, 4 % obyvatel).

autor: Filip Rožánek
Spustit audio