Vaše téma: Možnosti moderního rozhlasu

5. říjen 2007

Český rozhlas 1 - Radiožurnál věnoval včerejší pořad Vaše téma budoucnosti rozhlasového vysílání. Redaktor Jiří Kokmotos si v Poděbradech, kde ČRo uspořádal festival Prix Bohemia Radio, pozval k mikrofonu výkonného ředitele Českého rozhlasu Josefa Havla.

Neodpustím si takovou, možná od rozhlasáka trochu kacířskou větu: Má ještě v dnešní době rozhlas nějakou budoucnost?

Josef Havel: Já jsem životní optimista, takže vycházím z toho, že budoucnost rozhlasového vysílání je stále v růžových barvách. A pokud se budeme držet toho krásného úsloví, že rádio je vlastně most mezi realitou a představami v našich hlavách, tak už z toho je jasné, že nějaký útlum rozhodně rozhlasovému vysílání nehrozí.

U nás se stále mluví o digitalizaci, třeba teď byl schválen v Poslanecké sněmovně zákon o digitalizaci, a tak dále. Kdy ale přijde ta samotná rozhlasová digitalizace?

Josef Havel: Rozhlasová digitalizace je otázkou blízké budoucnosti, ale sám nedokážu odhadnout, zdali to bude za dva, tři, čtyři, pět, šest let. Nicméně současní posluchači rádia se mohou těšit na to, že nabídka se prudce rozšíří. Dovedu si představit i stanice, kde se bude vysílat jenom šumění mořských vln nebo stanice, kde budou pouze kulinářské recepty nebo stanice, kde se bude hrát pro příznivce jenom dechovka, a tak dále...

Josef Havel (výkonný ředitel Českého rozhlasu) a Lukáš Hurník

Doplňkové služby, které digitalizace také nabízí, jsou i v multimediální podobě. V tomhle Český rozhlas rozhodně nezahálí. Jak by třeba mohlo vypadat takové rádio budoucnosti?

Josef Havel: Pokud se chceme dívat do budoucnosti rozhlasového vysílání, tak musíme použít ono zvláštní slovo "multimedializace". To znamená, že samotný zvuk bude doplněn ještě dalšími, řekněme, doplňkovými službami, to znamená jak obrázky, které mohou být statické, ale i obrázky, které se mohou hýbat. Bude tam i řada dalších doprovodných informací a myslím si, že ta budoucnost bude vypadat tak, že ve velmi kvalitním mobilním aparátu budeme moci poslouchat nejen Český rozhlas, ale zároveň vidět, kdo zrovna v tu chvíli moderuje. A mohu se dozvědět i další věci k té základní informaci.

Přehrávač iPod s podporou videa

Nebude to ztráta možnosti si představit, jak asi ten člověk za mikrofonem vypadá? Koneckonců, budu mluvit za sebe, v některých případech opravdu lepší slyšet než vidět.

Josef Havel: Samozřejmě trošku hovořím sám proti sobě, nicméně zvuk a představivost zůstane prioritou, a to ostatní je skutečně tak, jak říkáme, doplňková služba, kterou si mohu vyvolat - ale také nemusím.

autor: Jiří Kokmotos
Spustit audio