Ředitel Primy: Technický plán přechodu je málo

27. únor 2008

Jak to bude s digitalizací a technickým plánem přechodu, to bylo hlavní téma senátní mediální komise. ČTÚ i celkovému přístupu k informační kampani se dostalo kritiky od vysilatelů, operátorů i regulátorů, diskutovalo se o reálnosti data vypnutí analogového vysílání i o způsobu vypínání samotném.

Generální ředitel TV Nova Petr Dvořák prohlásil, že "jeho" televize má tři priority - pokrytí, penetraci a informační kampaň. "Chceme hlavně ochránit diváka, aby během přechodu nepřišel o možnost přijímat televizní signál," uvedl Dvořák. "Prioritou tedy pro nás je, aby pokrytí digitálním signálem nebylo nižší, než pokrytí signálem analogovým."

Dvořák kritizoval metodu, která je v technickém plánu pokrytí uvedena, nazýval ji "metodou ementálského sýra". Ředitel Novy je zastáncem postupného, zato co nejvyššího pokrytí. Dvořák je dále přesvědčen, že informační kampaň by měla být řízena a financována státem. "Bylo nám ale řečeno, že informační kampaň si máme udělat sami," uvedl Dvořák.

Nova dále chce mít garantovanou penetraci set-top-boxů nebo nových televizních přijimačů. Podotkl, že při jednání s ČTÚ má dojem, že "penetrace" je sprosté slovo. "Penetraci není ochoten nám zajistit vůbec nikdo," konstatoval Dvořák. Šéf Novy řekl, že TPP neřeší například synchronizaci vypínání. "V podstatě se zabývá tím, jak vypneme my a Česká televize, ale my nechceme, aby nám po vypnutí někde vysílala analogově například Prima." Podle Dvořáka jsou ve chvíli, kdy se po diskusi zdá, že vypnutí v roce 2010 je zcela nereálné a v roce 2011 je situace napjatá, oba tyto termíny buď politickou věcí nebo PR sdělením.

"Hovořil jsem o informační kampani s Pavlem Dvořákem, předsedou ČTÚ," řekl generální ředitel TV Prima Marek Singer. "On se distancuje od kampaně s tím, že to není jeho práce, ani jeho záležitost, že je to problém Národní koordinační skupiny," řekl Singer. "Začíná nám to připadat jako přehazování horkého bramboru, pokud ale lidem neřekneme, proč si mají koupit set top box, začne dominový efekt," postěžoval si generální ředitel Primy. "Takže mám takový pocit, že ČTÚ se soustředí na část problému, ale vlastně neřeší ten přechod. Řeší tu technickou část, ale pak už to není plán přechodu, ale Technický plán přechodu. To nám připadá trochu málo," řekl Singer závěrem.

Vedoucí projektu digitalizace České televize Pavel Hanuš shrnul principy, jimiž se bude při přechodu na digitalizace ČT a upozornil, že situace televize veřejné služby je poněkud odlišná. "Česká televize je ve specifickém postavení," řekl. "Má dva analogové okruhy, bez jejích kmitočtů se digitalizace nedá udělat," uvedl Hanuš s tím, že Česká televize postupuje v dohodě s ČTÚ samostatně. Je sice synchronní s TPP, ale přednostně buduje multiplex veřejné služby, budovaný dominantně na kmitočtech ČT2.

Hanuš ale upozornil, že šestiměsíční souběh analogu a digitálu nemůže být nemůže být dodržen všude. "Například město Plzeň se vypne střihem, souběh zde vůbec nebude, protože to není možné technicky realizovat, podobně to bude na Kleti," upozornil Hanuš.

Kamil Levinský z Českých radiokomunikací se připojil ke kritikům data vypnutí. "Pro nás jsou termíny nejkritičtější, protože my musíme připravit sítě," uvedl. "Zákon stanoví, že musíme v každém momentu přechodu garantovat stejné pokrytí jako nyní." Levinský je přesvědčen, že vypnuté v roce 2010 je absolutně nereálné a i on jej označil jako "PR termín". Termín 2011 je podle Levinského velmi rizikový. "My jsme navrhli rok vypnutí 2012," upozornil.

Debata v senátní komisi se rovněž točila kolem dokrývání území, která mají nyní špatný analogový příjem, což se týká zejména horských oblastí.

Časově méně náročným bodem byla debata kolem senátního návrhu novely zákona o České televizi, zákona o Českém rozhlasu a zákona o České tiskové kanceláři. Senátoři jednali o již jednou plénem vráceném návrhu na nový systém dovolby do rad médií veřejné služby, kdy by měl jejich část dovolovat Senát. Senátoři nově navrhují způsob odvolání rad tak, že by bylo možno je odvolat v případě, že by ani jedna z komor nechválila výroční zprávu, nikoliv tedy, že by každá komora odvolávala "své" radní.

autor: Irena Ryšánková
Spustit audio