O digitalizaci na ISSS

9. duben 2008

V Hradci Králové včera skončil 11. ročník konference Internet ve státní správě a samosprávě (ISSS). Jedním z témat byla digitalizace televizního vysílání. Vzhledem k zaměření konference se hovořilo také o tzv. t-governmentu, tedy využití televize pro komunikaci úřadů s občany.

Blok prezentací zahájil předseda Rady Českého telekomunikačního úřadu Pavel Dvořák. Představil současný stav Technického plánu přechodu a také postup šíření digitálního signálu. Jako termín vypnutí analogového vysílání označil 11. listopad 2011. Dále připomněl úlohu, jakou jeho úřad v procesu digitalizace hraje.

Pavel Hanuš, vedoucí projektu digitalizace České televize, hovořil o veřejnoprávním multiplexu. Digitalizace podle něj postupuje pomalu, loňský rok označil přímo za ztracený. Diginovela sice pomůže českou digitalizaci restartovat, je to ale krizová varianta.
Pro srovnání uvedl rakouský model, kde má veřejnoprávní televize ORF mnohem jednodušší podmínky. Digitalizaci řídí v podstatě sama s podporou státu, protože vysílače patří její dceřiné společnosti ORS.

Jako třetí vystoupil se svým příspěvkem Zdeněk Duspiva z Národní koordinační skupiny pro digitální vysílání. Zaměřil se na informační kampaň a státní pomoc obyvatelům. Peněžní prostředky na podporu digitalizace by měly vzejít z reklamních příjmů České televize. Připraven je pracovní návrh rozdělení financí a vzniknout by měla samostatná pracovní skupina pro informační kampaň.

Blok věnovaný digitalizaci uzavřela diskuse, které se kromě přednášejících zúčastnili Jaroslav Hulák (člen Rady Kraje Vysočina), Martin Kubacki (generální ředitel Astra Central Eastern Europe), Jiří Balvín (ředitel televize Óčko) a Zdeněk Zajíček (náměstek ministra vnitra). Jiří Balvín mimo jiné pochválil Ministerstvo vnitra za "silné" vedení a upozornil, že případný přesun digitalizace pod Ministerstvo průmyslu a obchodu by mohl vést k dalším průtahům.

O digitalizaci na ISSS - diskusní panel

Pavel Hanuš doplnil některé technické detaily - charakter aglomerací se od dob budování vysílačů výrazně proměnil a dokrývačů pro digitální vysílání tak bude ve výsledku možná více než pro vysílání analogové. Dokrývače bude možné využít k doplňování televizního vysílání o lokální informační systémy a mohou tak posloužit k rozvoji t-governmentu.

autor: Jiří Suchomel
Spustit audio