Jízdní řád digitalizace má dvě verze

14. duben 2008

Technický plán přechodu má nyní ve svých rukou Legislativní rada vlády. Novináře o tom informoval na dnešním setkání předseda rady ČTÚ Pavel Dvořák. "Existují dvě verze usnesení, my trváme na nejzazším termínu vypnutí analogu - 11. 11. 2011," řekl Dvořák s tím, že pokud bude na projednávání Legislativní rady vlády přizván, sdělí tento názor přímo ministru průmyslu a obchodu Martinu Římanovi. S termínem 2012, který vládě navrhují České radiokomunikace, Dvořák nesouhlasí.

V současné době pracuje telekomunikační úřad na vyhlášce o měření pokrytí, která bude v nejbližších dnech rovněž odeslána do legislativní rady. Úřad rovněž zpracoval síťový identifikační plán, tedy metodiku pojmenování digitálních sítí.

"Nyní hodláme vyzvat operátory, aby předložili své síťové plány," uvedl Dvořák. Nezvykle důrazně kritizoval operátory na poli digitalizace. "Je třeba si uvědomit, že úřad nemůže do detailu popisovat všechno," uvedl předseda rady ČTÚ. "TPP definuje zapínání 60 až 70 hlavních vysílačů a další je na odpovědnosti a schopnostech operátorů sítí. Nechť tedy operátoři konají podle svého vědomí, svědomí, schopností a schopností investovat," dodal s tím, že pokud nezaznamená digitalizace jasný pokrok, datum vypnutí se zase posune.

"A my budeme zahnáni do úzkých, protože neumíme kouzlit s kmitočty," konstatoval s tím, že pro mnohé subjekty v oblasti digitalizace prý platí starý výrok Karla Havlíčka Borovského: "Kdyby se vám, pánové, to vlastenčení z huby do ruky vraziti ráčilo."

autor: Irena Ryšánková
Spustit audio