Digitální televize má plán, digitální rozhlas si počká

29. duben 2008

Přímo ze zasedání vlády přišel na pondělní konferenci o digitálním vysílání předseda Rady Českého telekomunikačního úřadu Pavel Dvořák. Nesl očekávanou novinu: koaliční vláda schválila jízdní řád digitalizace, který stanovuje vypnutí analogového televizního signálu na 11. listopadu 2011. Jen dvě oblasti budou mít analog déle - Jesenicko a Zlínsko.

Tyto oblasti přejdou kompletně na digitální vysílání až v červnu 2012. "Je to proto, že Jesenicko a Zlínsko jsou komplikovaná horská území, značně členitá, a je tedy třeba, aby souběh digitálního a analogového vysílání byl delší než 6 měsíců, jak je tomu jinde," řekl po zasedání vlády novinářům ministr průmyslu a obchodu Martin Říman (ODS), do jehož kompetence problematika spadá. "V těchto dvou oblastech je problematický i současný analogový příjem, proto jsme se rozhodli dát delší čas na vychytání problémů," dodal ministr.

Pavel Dvořák ale krátce předtím na prvním dni konference Digitální televize podotknul, že schválením jízdního řádu digitalizace práce nekončí. Připomněl, že text technického plánu v podobě vládního nařízení vyjde ve věstníku pravděpodobně koncem května. Teprve od tohoto data se začne počítat devadesátidenní lhůta pro jednotlivé subjekty, aby s dokumentem vyjádřily souhlas. "Jestli si někdo může připsat vítězství, tak ministerstvo průmyslu a obchodu ve spolupráci s ČTÚ, kteří předložili plán přechodu, který vyvažuje zájmy současných a nových televizí," komentoval schválení Kamil Levinský z Českých radiokomunikací, dominantního provozovatele vysílačů.

Pokud s plánem nebudou souhlasit televize Nova a Prima, bude se digitalizovat jen na kmitočtech České televize, čímž místo plánovaných čtyř digitálních sítí zbude prostor jen pro dvě - veřejnoprávní síť 1 a "regionální" síť 4. "Naši vlastníci provedou maximální právní rozbor. Jsme rádi, že garanci za tento zásadní dokument převzal stát," řekl účastníkům konference technický ředitel televize Nova Ivo Ferkl. "Na jednání vlády zaznělo zcela jasně, že toto datum [11. 11. 2011] je konečný ústupek a jak se kdo postaví k tomuto technickému plánu, tak tím potvrdí, o co mu vlastně jde," upozornil Dvořák.

Prodleva při schvalování jízdního řádu digitalizace má za následek posunutí termínu zahájení výstavby veřejnoprávní sítě. Podle aktuálních tabulek by se s digitálním vysíláním České televize na Plzeňsku začalo na přelomu června a července, původně to mělo být na jaře. Ještě před zahájením fotbalového mistrovství Evropy, zřejmě 25. května, by měla v Brně začít s digitálním vysíláním v rámci sítě B také televize Prima.

Dalším programem v síti bude velmi pravděpodobně hudební stanice Óčko. "Byli jsme osloveni [provozovatelem sítě B] Czech Digital Group, zda bychom do toho nevstoupili. Řekli jsme, že za určitých podmínek ano," konstatoval generální ředitel Óčka Jiří Balvín.

Za několik měsíců by také mělo být mnohem jednodušší zjistit, jestli a jak kvalitně je pokrytá oblast, ve které bydlíte. "V závěru roku bychom rádi spustili portál, na kterém by bylo možné vyhledávat pokrytí pro každého například na základě PSČ nebo adresy," oznámil na konferenci Dvořák.

Digitální rozhlas si na Bukovou horu počká

Při diskusi o technickém plánu přechodu přišla řeč také na digitální rozhlasové vysílání v normě DAB, pro které je zásadní 12. kanál na vysílači Buková hora. Tuto pozici momentálně blokuje televize Nova. Podle jízdního řádu digitalizace by ji měla uvolnit až v srpnu 2010. "My počkáme na to, jak se rozhodne TV Nova," zmínil Pavel Dvořák za ČTÚ.

Nejsledovanější komerční televize se však tohoto analogového kmitočtu nechce vzdát, dokud nebude muset. "Z našeho pohledu je to totéž jako Domažlice, přišli bychom o kmitočet," podotknul technický ředitel Novy Ferkl. Mínil tím situaci, která nastala po loňském vypnutí analogového signálu z Vraního vrchu. Televize Nova se k němu po necelých třech měsících vrátila. Důvody jsou podle Ferkla především právní - kdyby totiž Nova analogový kmitočet 90 dnů nevyužívala, měla by vysílací rada podle zákona volnou ruku k jeho odebrání. Totéž by se stalo při uvolnění Bukové hory.

DVB-T2? Ne

První den konference dal odpověď i těm, kteří navrhují, že by při průtazích s digitalizací bylo lepší zavádět pozemní digitální televizní vysílání rovnou v nové normě DVB-T2. České radiokomunikace se na takovou variantu netváří právě přívětivě. "DVB-T2 není připraven pro komerční nasazení, způsobilo by to oddálení digitalizace o několik let," varoval ve své přednášce Jiří Vykydal z Českých radiokomunikací. "Nejsou pro něj ani přijímače. Podle mých informací se mají první chipsety pro DVB-T2 vyrábět až v druhé polovině roku 2009," dodal.

Konference Digitální televize skončí v úterý odpoledne, hlavním tématem jejího druhého dne je mobilní televize DVB-H.

autoři: Irena Ryšánková , Filip Rožánek
Spustit audio