Nova Cinema v DVB-T od 15. prosince

5. prosinec 2008

Nova použije kompenzační digitální licenci, získanou za souhlas s plánem digitalizace, na pozemní vysílání programu Nova Cinema. Licenci tento týden udělila Rada pro rozhlasové a televizní vysílání.

"Dlouho jsme zvažovali, který kanál bychom chtěli v digitálním vysílání spustit," řekl ředitel televize Nova Petr Dvořák novinářům na čtvrteční tiskové konferenci. "Jedna z variant byla, že spustíme nový kanál, a další, že využijeme některý stávající. Po krátkém zvažování padla volba na Novu Cinemu."

Nova Cinema bude součástí multiplexu Českých Radiokomunikací (ten nese číslo 2). Uvidí ji tedy diváci v Praze a okolí, v Brně a okolí, v Ostravě a okolí, na Plzeňsku a v severních a západních Čechách. Datum spuštění stanice v DVB-T bylo stanoveno na 15. prosince 2008.

Podle Dvořáka by se měla investice do kanálu, která dosahuje desítek milionů korun, vrátit v roce 2009. Ředitel Novy zdůraznil, že v současné době je Nova Cinema, pokud jde o sledovanost, na čtvrtém místě v kategorii "ostatní televize". Tak se v peoplemetrovém měření označují kabelové a satelitní televize. Sledovanější než Nova Cinema jsou programy ČT24, ČT4 Sport a slovenská Markíza.

Žádné zásadní změny v programové skladbě v souvislosti s vysíláním v DVB-T Nova Cinema nechystá.

autor: Irena Ryšánková
Spustit audio