Služba Volný TV skončila, nesplnila očekávání

5. únor 2009

Telekomunikační společnost Volný už nepatří mezi poskytovatele IPTV. Ze své nabídky stáhla produkt Volný TV, který si zákazníci mohli objednávat od srpna 2007. Služba nesplnila očekávání a firma se zaměří na jiné produkty.

Na televizi přes telefonní linku, která měla být výraznějším konkurentem O2TV, se čekalo dlouho. Volný, tehdy Telekom Austria Czech Republic, spuštění opakovaně odkládal: původně měla jeho IPTV odstartovat už v roce 2006. Nakonec se první zájemci dočkali v srpnu 2007, ale pouze v Praze a Brně. Oproti původním plánům ovšem Volný nabídl i video-on-demand a filmovou půjčovnu HBO Digital.

Pokrytí se během následujících měsíců už příliš nerozšířilo, první dvě města doplnila jen trojice Plzeň, Ústí nad Labem a Hradec Králové. Počet odběratelů společnost konkrétně neuváděla, například v prosinci 2007 ho bývalý generální ředitel Clemens Wohlmuth označil za obchodní tajemství a pouze konstatoval, že jde o stovky lidí. O čtvrt roku později připustil produktový ředitel Mikuláš Labský pro magazín Lupa.cz, že firma očekávala "trochu větší zájem, ale možná je to podpořeno tím, že tato služba není až tak známá".

Volný TV - služba HBO Digital

Od té doby nebylo o televizní nabídce společnosti Volný příliš slyšet. V prosinci 2008 firmu koupila telekomunikační skupina Dial Telecom a nové vedení rozhodlo o ukončení IPTV služeb. "Společnost VOLNÝ se rozhodla ukončit službu VOLNÝ TV ke konci ledna letošního roku," potvrdila ČRo Digital mluvčí společnosti Alžběta Šťastná. "Důvodem je fakt, že všeobecně služba nesplnila naše očekávání, která jsme do ní vkládali," dodala.

Televizní služby zmizely i z oficiálních stránek společnosti. "Je nám líto, služba VOLNÝ TV byla stažena z nabídky," sděluje web návštěvníkům. "Chtěli bychom se na základě naší nové firemní strategie soutředit na jiné produkty s jasnou přidanou hodnotou pro koncového zákazníka," uzavřela mluvčí Šťastná.

Volný TV - televize na přání (Moje TV)
autor: Filip Rožánek
Spustit audio