D-dur má pět let, oslaví je na Vltavě

3. duben 2014

V květnu roku 2005 se na vysílacím pracovišti Vltavy objevil jeden počítač navíc. Ta místnost je plná počítačů a monitorů, takže jeden nový se tu téměř ztratí. Na jeho obrazovce běží tabulka s názvy skladeb vážné hudby, se znělkami, hlášeními a odhlášeními. Červený proužek se posunuje z jedné položky na druhou. Dělá to už pět let, čtyřiadvacet hodin denně.

D-dur je stanice, která běží v automatickém režimu. Její program je naplánován redaktory vltavské Redakce vážné hudby (a také několika externími spolupracovníky), ti také namluví hlášení ke každé skladbě. Jeho součástí by měly být jedna nebo dvě věty, které publikum nalákají k poslechu.

Ve studiu se do harddisku počítače natáhne hudba, která v něm zatím chybí. Naštěstí jsou v rozhlase tisíce cédéček s klasickou hudbou, takže je z čeho brát. Redaktor s technikem pak vše poskládají v počítači v pořadí, ve kterém se bude vysílat. A pak už „děj se vůle Boží“, či spíše vůle procesorů, harddisků, sběrnic, zvukových karet, dekodérů a tak dále.

Pravda je, že občas se ty přístroje nedohodnou a D-dur vysílá něco jiného, než má. Počítač je ale naprogramovaný tak, aby pokud možno nevysílal nikdy ticho. Když má s odvysíláním nějakého prvku problém, sáhne pro hudbu, která se má hrát později. D-dur musí být levná stanice, jinak by ji počet posluchačů, kteří si ji ladí, „neuživil“.

D-dur můžeme poslouchat přes počítač na internetu. Dnes už lze internetová rádia poslouchat i na přenosných přístrojích – například na chytrých telefonech, takže není třeba dřepět u počítače s šumícím větrákem. Možná ještě komfortnější je poslech přes televizi. Každý, kdo má doma set-top-box nebo televizi se zabudovaným digitálním tunerem, má doma i D-dur! Nejlepší je vytáhnout ze set-top-boxu kabelem signál do zesilovače. Mám to takto uděláno na chalupě a je to obrovský zážitek, když se sudetská dřevěnice před půlnocí celá otřásá Wagnerem.

TIP: Jak poslouchat digitální stanice Českého rozhlasu

Hlavním dramaturgickým principem D-dur je zvukový kontrast. Skladby jsou za sebe řazeny tak, aby se zvukově co nejméně podobaly. Po symfonii sólová harfa a pak třeba dechový kvintet. Každý večer od osmi pak D-dur nabízí program pro poněkud zkušenější posluchače. Hrají se oratoria, velké symfonie, modernější hudba. Opera pak má svůj čas v neděli odpoledne. Paralelně s běžným programem se občas v nabídce objeví „speciály“ zaměřené na varhanní hudbu, operu či na největší hity klasické hudby.

D-dur hraje digitálně a nonstop už pět let a dnes už je k dispozici prakticky každému zájemci o klasickou hudbu. Pro ty, kteří ještě cestu k této stanici nenašli, je připraven Den D-dur na Vltavě. Nastane 26. června a stanice Vltava v jeho průběhu několikrát přepne na D-dur, aby i její posluchači věděli, co se tam děje, zda klasika je stále ještě klasická a zda ten nenápadný, ale pilný přídavný počítač na vysílacím pracovišti Vltavy svědomitě koná svou práci.

ČRo 3 – Vltava, sobota 26. června po celý den

autor: LH
Spustit audio