11.11.11: Norsko zahajuje přechod výhradně na digitální rozhlasové vysílání

11. leden 2017

I přes některé kritické hlasy se podařilo nakonec termíny vypínání analogového rádia prosadit.

Oči všech příznivců, ale i kritiků digitálního rádia se dnes upírají k Norsku. Tato země dnes vůbec jako první zahajuje přechod s analogového vysílání VKV/FM na digitální distribuci DAB+. Operace, která bude rozdělena do několika fází, bude zahájena symbolicky v 11 hodin, 11 minut a 11 sekund, kdy se odmlčí všechny FM vysílače v regionu Nordland s přibližně 240 tisíci obyvateli na ploše 38,5 tisíce km2.

Přesto, že Norové jsou na vypnutí analogového rádia více méně připraveni, podle průzkumu, který zveřejnil minulý měsíc norský deník Dagbladet, většina z nich s přechodem výhradně na digitální vysílání nesouhlasila. Proti tomuto kroku se vyslovilo 66 % obyvatel. Naopak pouze 17 % z nich hodnotila přechod kladně. Stejný počet Norů byl v kategorii nerozhodnutých. Výhody digitálního rádia jsou přesto nesporné. Vysílatelé budou moci nabídnout bohatší a pestřejší programovou nabídku a doplňkové služby. Distribuce signálu bude ve výsledku levnější, protože provoz multiplexů se rozdělí mezi jednotlivé vysílatele.

Jak informovala agentura Reuters, přesto, že i v samotném norském parlamentu se objevily určité snahy přechod na digitální rozhlas zvrátit, nakonec bylo potvrzeno, že analogové vysílání bude ukončeno. Analogový rozhlas v oblasti Nordland by letos oslavil šestasedmdesát let od svého zahájení. Poprvé si ho tamní obyvatelé mohli naladit v roce 1950. Do konce letošního roku má být v Norsku ukončeno analogové vysílání všech národních vysílatelů a posluchači tak budou odkázání pozemně pouze na DAB distribuci. Na tamních silnicích se ještě pohybuje okolo dvou milionů vozů bez digitálního tuneru.

Veškeré informace o vypínání analogového rádia v Norsku a příjmu digitálního rozhlasu lze najít na adrese http://radio.no/.

autor: lukpo
Spustit audio