René Zavoral: Média se mění, nesmíme ztratit svou roli

3. květen 2017

Digitalizace je pro veřejnoprávní média podle generálního ředitele Českého rozhlasu Reného Zavorala velmi důležitá. V oblasti vysílání je ale důležitá spolupráce všech hráčů na trhu.

Český rozhlas má v současné turbulentní době velmi důležitou roli, kterou je zachování základního pilíře demokracie a kvalitního života u nás. Jeho rolí je produkovat unikátní obsah a umět ho k posluchačům distribuovat. „Vše se mění, média se mění, tradiční média ztrácí svou pevnou pozici, posluchači i diváci se uchylují k alternativním médiím,“ upozornil René Zavoral, generální ředitel ČRo na Rozhlasovém shromáždění Evropské vysílací unie (EBU), které se koná v Plzni.

„Nejde jen o obsah a jeho podání, ale i platformu, prostřednictvím které obsah konzument dostává,“ zdůraznil Zavoral. Český rozhlas podporuje pro distribuci obsahu mobilní aplikace i další multimediální platformy. Rolí veřejnoprávního média podle něho není pouze stát na místě a pouze čekat, až se něco stane. Má například unikátní síť zpravodajů, na níž se může spolehnout. Český rozhas má v současné době dvacet stanic, kterými pokrývá široké spektrum potřeb jednotlivých posluchačů. Tuto podobu nepovažuje Zavoral za definitivní a s jednotlivými okruhy bude nadále pracovat. Český rozhlas se pohybuje na velmi konkurenčním trhu a jeho podíl se v současné době pohybuje okolo 22 až 23 %.

„Chceme být iniciátorem změn, a to je důvodem, proč se snažíme přicházet s novými projekty,“ zdůvodnil generální ředitel Českého rozhlasu. René Zavoral připomněl projekt „Yusra plave o život“ o syrské uprchlici, která se dostala na olympijské hry. V letošním roce se chce Český rozhlas podílet na implementaci a rozšiřování DAB rádia do dalších regionů. Připomeňme, že v tomto směru je potvrzena expanze do Brna, Ostravy a Plzně. V plánu je také spuštění dvou nových regionálních studií - první bude ve Zlíně, v příštím roce by se měly dočkat Karlovy Vary. Změn se dočkají také všechny webové stránky fungující na doméně rozhlas.cz. „Jsme připraveni na digitalizaci, ale je nutná podpora všech zúčastněných stran včetně privátních hráčů. Jsme připraveni, ale vyčkáváme,“ uvedl na závěr prezentace Zavoral.

autor: lukpo
Spustit audio