Alžírsko se dočkalo po digitálním rádiu DRM i vysílání DAB+

26. únor 2018

Přesto, že výkon vysílače je pouhých 600 Wattů, počítá se s pokrytím 68 % populace hlavního města Alžíru a jeho přilehlého okolí.

Po experimentálním vysílání digitálního rozhlasu DRM v pásmu středních vln začala v Alžírsku fungovat i technologie DAB+. Její provoz spustil slavnostně 18. února v Alžíru tamní ministr informací Mohammad Al-Jabri. Referovala o tom Kuvajtská zpravodajská agentura (KUNA). Zahájení vysílání DAB+ je součástí plánu, který nastínila alžírská vláda před dvěma lety, v roce 2016. Součástí programové nabídky jsou stanice Chaine 1, Chaine 2, Chaine 3 a Jil FM.

Jak uvádí na webu Radio Algerie, DAB+ vysílání bylo v Alžírsku zahájeno vůbec poprvé. Stalo se tak při příležitosti Světového dne rádia. Pilotní provoz zahájila společnost TDA. Přesto, že výkon vysílače je pouhých 600 Wattů, počítá se s pokrytím 68 % populace hlavního města Alžíru a jeho přilehlého okolí. Radio Algerie na webu uvádí, že do budoucna by měly tyto technologie nahradit AM a FM vysílání. DRM rozhlas má být náhradou za šíření analogového signálu v pásmu středních vln, u DAB+ má jít o nástupce pásma VKV. Spotřeba energie a nákladů by měla vést u vysílatele na hodnotu 60 %.

autor: lukpo
Spustit audio