Belgický rozhlas RTBF chystá masivní podporu DAB+, v roce 2018 spustí novou síť

25. květen 2017

Na digitalizační kampaň půjde ročně 12 milionů euro, tedy v přepočtu více než 300 milionů korun. Propagace technologie poběží v rádiu i televize.

Belgický veřejnoprávní rozhlas RTBF, který je určen pro francouzsky hovořící komunitu, chystá v následujících měsících masivní propagaci digitálního rádia DAB+. O plánech této instituce seznámil přítomné na konferenci Digimedia 2017 Nicolas Bresou, projektový manažer digitální distribuce RTBF. Akci dnes pořádá na Kavčích horách Asociace českých reklamních agentur a marketingové komunikace (AČRA MK), jedním z hlavních partnerů je Český rozhlas.

V současné době má DAB+ síť RTBF 24 vysílačů. Jde o první fázi projektu zavádění digitálního rádia. K pěti aktuálním stanicím RTBF je veřejnoprávní rozhlas připraven (a již nabízí) nové digitální okruhy. V nové síti, kterou plánuje veřejnoprávní vysílatel spustit v druhém kvartálu příštího roku, bude prostor i pro komerční vysílatele. Veřejnoprávní síť RTBF bude mít k dispozici dvě vrstvy fungující na několika kanálech rozdělených podle jednotlivých oblastí.

Právě vytváření nového kontentu (digitálních stanic) je podle Nicolase Bresau z RTBF klíčovým faktorem pro úspěch digitálního rádia DAB+. Významným faktorem digitálního rádia je slideshow. Diváci mají k dispozici například informace z newsroomu, a to mimo jiné formou aktuálních obrázků, případně předpověď počasí. Pro výrobce elektroniky i automobilky vysílá RTBF jasný vzkaz, že DAB rozhlas přichází. Druhá fáze bude takzvaná B2C, tedy komunikace od vysílatele směrem k posluchači. RTBF chystá jeho masivní propagaci DAB+. Na kampaň půjde ročně 12 milionů euro, a to v rádiu i televizi.

Technický ředitel Českého rozhlasu Karel Zýka na dnešní konferenci Digimedia 2017 konstatoval, že stávající analogové vysílání FM je v dobré kondici a ještě dlouho bude, na druhou stranu ale zdržování digitalizace oslabuje rádio jako celek. V tomto směru se neshodl s komerčními vysílateli, kteří z pochopitelných důvodů mají k technologii negativní postoj. „DAB je v tuto chvíli jedinou platformou, která umožní vysílání zdarma. Jednou určitě přijde nějaká další technologie, my na ní ale nemůžeme čekat,“ uvedl Zýka. Právě v letošním roce plánuje Český rozhlas rozšířit vysílání DAB+ rádia do Brna, Ostravy a Plzně.

autor: lukpo
Spustit audio