Celoplošný nizozemský multiplex DAB+ navýšil kvalitu některých stanic

1. prosinec 2017

Nizozemci si tak ukázkově poradili s mínusem, který může přinést rozhodnutí některého z vysílatelů – opuštění dané digitální sítě.

Díky odchodu rozhlasové stanice Classic FM z nizozemského celoplošného digitálního multiplexu DAB+ bylo možné navýšit velikost datového toku některých vybraných programů. Informuje o tom web TotaalTV. Jedná se konkrétně o stanice z rodiny rozhlasové skupiny Talpa Radio, jmenovitě Radio 10 a Radio Veronica. Zatímco dříve byly programy dostupné s hodnotou datového toku 64 kbps, aktuálně je to 80 kbps.

Datový tok navýšily i některé tematické klony. Radio 538 Top 40 a Radio Veronica vysílají místo dosavadních 48 kbps nově s 64 kbps. Nizozemci si tak ukázkově poradili s mínusem, který může přinést rozhodnutí některého z vysílatelů – opuštění dané digitální sítě. Web TotaalTV doporučuje pro srovnání navýšení kvality naladit například stanici Radio 10 60s&70s, která zůstala vysílat s původním datovým tokem 48 kbps. Je nutné však upozornit, že se jedná o pokročilejší kódování HE-AAC, verze 2.

autor: lukpo
Spustit audio