Český rozhlas by chtěl mít v roce 2021 k dispozici vlastní DAB multiplex

22. listopad 2016

Na začátku příštího roku začne v plnohodnotném digitálním vysílání fungovat Radiožurnál, Dvojka, Vltava a Regina DAB Praha.

Český rozhlas by chtěl v roce 2021 k dispozici vlastní rozhlasový DAB multiplex, který by mu umožnil šíření všech jeho stanic. Na konference Mediální reflexe 2016, která se minulý týden konala v Telči, to uvedl generální ředitel veřejnoprávního média René Zavoral. Ministerstvo kultury s vytvořením strategie digitalizace počítá až v roce 2021. V plnohodnotném digitálním vysílání tak budou zatím pouze tři celoplošné stanice Českého rozhlasu.

Na začátku příštího roku začne v plnohodnotném digitálním vysílání fungovat Radiožurnál, Dvojka, Vltava a Regina DAB Praha. „Vedení rozhlasu s tímto stavem není spokojeno. Budeme jednat s odpovědnými orgány a usilovat o rozšíření nabídky našich stanic. Ideální stav je, když bude mít ČRo v roce 2021 k dispozici svůj vlastní multiplex," konstatoval Zavoral. České republice zatím stále chybí legislativa, která by umožnila rozvoj rozhlasového digitálního vysílání. Aktuální nařízení vlády umožňuje Českému rozhlasu vysílat v DAB jen v omezeném režimu.

autor: lukpo
Spustit audio