Český rozhlas Rádio Retro zamířil po třech letech existence také na satelit

2. květen 2016

Poprvé si mohli zájemci o kuriózní archivní materiály naladit Rádio Retro na konci května 2013, kdy jsme si připomínali přesně 90 let od zahájení rozhlasového vysílání.

Český rozhlas Rádio Retro je k dispozici koncesionářům v dalším distribučním kanálu. Kromě DAB, kabelových sítí a internetu mohou naladit stanici nově také na satelitu Astra 3B, pozice 23,5 stupně východně. Stalo se tak prakticky téměř přesně tři roky poté, co se posluchačům tento speciální okruh představit. Vysílání Rádia Retro je na satelitu nekódované, takže stejně jako u ostatních stanic Českého rozhlasu není k jeho poslechu nutná karta žádného z operátorů placené televize. Stanice je šířena s datovým tokem okolo 128 kbps a divák získá i přehled o jejím vysílání díky programovému průvodci (EPG).

Poprvé si mohli zájemci o kuriózní archivní materiály naladit Rádio Retro na konci května 2013, kdy jsme si připomínali přesně 90 let od zahájení rozhlasového vysílání v tehdejším Československu. Koncept odhalující formou komponovaných a moderovaných bloků klenoty z historie vysílání Českého rozhlasu si hned od samotného počátku získal přízeň koncesionářů. Historicky první blok mezi 6. – 18. květnem si naladilo téměř 37 tisíc unikátních uživatelů. Smyčka sestavená z bohatého archivního materiálu je od 3. června upravena tak, aby posluchač ve stejnou hodinu následujícího dne neslyšel nikdy to samé a mohl tak objevit ještě víc z historie vysílání rozhlasu.

Parametry příjmu: Astra 3B (23,5 stupně východně), 12525/V, SR 27500, FEC 3/4, norma DVB-S, kódování žádné (FTA)

autor: lukpo
Spustit audio