Český rozhlas se technicky připravuje na start stanice Radiožurnál - Olympijský speciál

30. leden 2018

Speciální program je připraven pro rozšířený obsah vyslání ze ZOH z Jižní Koreje a vysílání z olympijského parku z Brněnského výstaviště.

Jihokorejský Pchjongčchang bude v době od 9. do 25. února hostit Zimní olympijské hry 2018. Po technické stránce se na ně připravuje i Český rozhlas, který, jak již naši čtenáři vědí, nabídne v tomto období speciální vysílání Radiožurnálu. Jeho programovou pozici v multiplexu ČRo DAB+ bude možné naladit již od pondělí 5. února s označením„R-ZURNAL OH test“. Použito bude nejmodernější kódování HE-AAC, verze 2 s datovým tokem 48 kbps.

Speciální stanice Radiožurnál - Olympijský speciál je připravená pro rozšířený obsah vyslání ze ZOH z Jižní Koreje a vysílání z olympijského parku z Brněnského výstaviště, kde bude umístěný přenosový vůz Českého rozhlasu R-Stream. Kromě DAB+ multiplexu veřejnoprávního média bude stanice vysílat jako internetový stream a dostupná tudíž i všem ostatním zájemcům. Pro možnost vysílání v DAB+ bylo nutné provést úpravu konfigurace headendu (koncového bodu multiplexu, pozn. red.), která spočívá v přerozdělení datových toků.

Nový headend by měl být spuštěný ve středu 31. ledna, nicméně pro samotného posluchače se tímto krokem vůbec nic nezmění. Celý řetězec je vybudovaný jako redundantní (zdvojený) a má tedy možnost automatického přepnutí kterékoliv části na záložní zařízení. Fyzicky je headend vybudovaný pro šestnáct programů s možností případného rozšíření. Přenos streamů do mutliplexeru probíhá pomocí redundantní IP datové páteře mezi Českým rozhlasem a Českými Radiokomunikacemi, přes kterou jde i distribuce na VKV vysílače. Vzhledem k přestávce ve vysílání Rádia Retro bude jeho datový tok snížen na 32 kbps a Dvojka se nově změní na 48 kbps, ovšem s nejmodernějším kodekem HE-AAC, verze 2 (doposud HE-AAC, verze 1).

autor: lukpo
Spustit audio